El secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ha sabut que la Fiscalia havia decidit recórrer el tercer grau dels presos polítics just mentre feia la roda de premsa per valorar els resultats electorals. "Sort que no som presos polítics", ha exclamat en referència a què just l'endemà de les eleccions, la fiscalia ha decidit presentar recurs.

Tot i que els presos polítics van poder sortir dels centres penitenciaris amb el tercer grau just el dia que començava la campanya i malgrat que s'havia apuntat la possibilitat del recurs de la fiscalia, aquesta no ha arribat fins que s'han celebrat les eleccions, la qual cosa ha alimentat la denúncia que rere la decisió i el moment en què s'executa hi ha una motivació política. 

Interès polític

"És molt poc creïble que la Fiscalia general de l'Estat no estigui controlada pel govern espanyol. Sinó que algú ens expliqui perquè aquest recurs contra el tercer grau no s'ha presentat dies abans del 14-F", ha reclamat.

Sànchez ha anat més enllà i ha afirmat que hi ha hagut un "interès polític" tot i que no ha sabut concretar si aquest era "del Fiscal general, o directament de la ministra de Justícia o directament del president del Govern".

L'independentisme, a prova

En qualsevol cas, en un missatge a ERC que ha apostat per la negociació amb l'Estat, ha advertit que aquesta situació posa de nou a prova les tres forces independentistes que ahir van aconseguir la majoria absoluta a les urnes. Sànchez ha aconsellat tenir clar "quina és l'actitud de voluntat de diàleg i negociació dels poders espanyols i concretament en aquest cas el govern espanyol per resoldre el conflicte polític".

Per que fa Junts, ha insistit que la proposta "és molt clara i té una paraula amnistia".

Tant Jordi Turull i Josep Rull, també empresonats com Sànchez al centre penitenciari de Lledoners arran la seva participació a l'1-O, ja havien denunciat el moviment de la fiscalia aquest matí quan s'ha apuntat que avui mateix es podia materialitzar. 

 

 

A la imatge, el secretari general d'ERC, Jordi Sànchez, durant la roda de premsa de Junts per valorar els resultats electorals / Julio Díaz