El govern espanyol ha fet el primer tràmit per exhumar i identificar les víctimes enterrades al monument en honor al dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos.

Així doncs, ha demanat la llicència d'obres per començar les tasques, que hauran de passar a través de Patrimonio Nacional, i abans presentar a l'Ajuntament de San Lorenzo del Escorial la sol·licitud de llicència i procedir a la identificació de les víctimes que van ser inhumades en les criptes de la Basílica de la Santa Cruz i que han estat reclamades pels seus familiars tots aquests anys.

Un ajuntament del PP amb Ciutadanos i Vox

Ara, l'última paraula per iniciar-ho tot la té un ajuntament governat pel Partit Popular. La seva alcaldessa, Carlota López Esteban, va proclamar-se en les darreres eleccions del 2019 amb el suport de Ciutadans i Vox i va fer fora el partit que governava fins aleshores, Vecinos por San Lorenzo, amb coalició amb el PSOE. Esteban ja va reivindicar en el seu discurs d'investidura que seria "l'alcaldessa de tots els veïns amb independència de l'opció política de cadascú".

A més, va premiar el prior del Vall de los Caidos, Santiago Cantera, amb la medalla del municipi com a "persona destacada per la seva trajectòria personal i professional", fet que va aixecar molta polseguera. Posteriorment, l'oposició d'Unidas Podemos també va demanar que es censurés una xerrada d'aquest organitzada pel mateix ajuntament en una conferència titulada España en la Historia i pagada amb fons públics. La formació lila considera que el prior té "un concepte de la democràcia molt pobre per anar pregonant discursos".

Malgrat tot, la iniciativa tira endavant. L'executiu de Pedro Sánchez ha recordat que la sol·licitud es presenta "després que el Consell de Ministres aprovés el passat 30 de març el Reial Decret del Ministeri de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica" que regula la concessió d'una subvenció de 665.000 euros pel finançament d'aquests treballs. El projecte inclou les obres necessàries per a l'accés i consolidació del pas a l'interior dels diferents nivells de les criptes.

A més, l'actuació contempla l'adopció de mesures de seguretat i salut, instal·lacions i estris per als accessos a les criptes, la realització d'aquests accessos, l'adequació d'instal·lacions d'il·luminació i seguretat, i l'adopció de mesures que garanteixin la seguretat estructural per a la inspecció interior de cadascuna de les criptes.