El govern espanyol aprovarà en el pròxim Consell de Ministres, que se celebra aquest dimarts, una partida de 650.000 euros per exhumar i identificar víctimes de la Guerra Civil inhumades al Valle de los Caídos i les famílies de les quals reclamen des de fa anys, segons han confirmat fonts del govern espanyol.

Segons el cens del Ministeri de Justícia, al Valle de los Caídos hi reposen les restes de 33.833 persones -gairebé la meitat sense identificar- d'ambdós bàndols de la Guerra Civil, que van ser portats allà entre 1959 i 1983 des de fosses i cementiris de tot el país.

Els germans Lapeña

Dues d'aquestes víctimes són els germans aragonesos Manuel i Antonio Lapeña Altabás. Procedents de Villarroya de la Sierra (Saragossa), van ser afusellats per les tropes franquistes el 1936 i enterrat a Calatayud, però el 1959 van ser reinhumats al Valle de los Caídos.

Un Jutjat de San Lorenzo de El Escorial (Madrid) va reconèixer el 2016 els seus familiars el dret a recuperar els seus cadàvers enterrats al Valle per traslladar-los a la seva localitat natal, encara que els tràmits s'han demorat des d'aleshores.

Un banc d'ADN i un cens

Els pressupostos generals de l'Estat per a 2021 ja preveuen una inversió d'11,3 milions euros per impulsar les polítiques de Memòria Democràtica, entre les quals destaca un pla d'exhumació de víctimes de la Guerra Civil i la Dictadura juntament amb la creació d'un banc nacional d'ADN i un cens de víctimes.

La memòria d'objectius del pressupost detalla que amb aquesta partida es pressuposten "actuacions d'intervenció" a les criptes del cementiri ubicat a l'enclavament per "realitzar les tasques d'exhumació que permetin procedir a la identificació del major nombre possible de les restes allà dipositades".

Exhumació Franco helicòpter Valle dels Caídos EFE (2)

La creu del Valle de los Caídos / EFE

Dos milions per a les comunitats

Per la seva part, les comunitats autònomes rebran dos milions d'euros per localitzar, exhumar i identificar persones desaparegudes durant la Guerra Civil i un milió d'euros per divulgar els treballs i dignificar els llocs d'enterrament.

La vicepresidenta primera del govern espanyol, Carmen Calvo, i les comunitats autònomes van acordar aquest dilluns el repartiment de la partida de 3 milions d'euros durant la sessió constitutiva de la Conferència Sectorial de Memòria Democràtica, un nou òrgan de cooperació entre administracions sobre polítiques de memòria.

Cada territori o ciutat autònoma que tingui almenys una fossa per exhumar rebrà un fix de 20.000 euros, i els 1.660.000 euros restants es repartiran en funció del nombre de fosses de cada territori.

En el cas de la divulgació dels treballs i l'activitat per dignificar els llocs d'enterrament i promocionar espais de memòria, es repartiran 600.000 euros a parts iguals i els 400.000 restants s'atorgaran en funció de les fosses intervingudes amb metodologia científica entre 2000 i 2020.

 

Foto principal: Dos Guàrdia Civil vigilen l'exhumació del dictador Francisco Franco / EFE