La defensa de l'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Jordi Sànchez, ha demanat al jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena la posada en llibertat del seu client al·legant que "mai ha defensat la unilateralitat".

L'escrit presentat per Jordi Pina, l'advocat de Sànchez, és el següent:

El també diputat electe de Junts per Catalunya (JxCat), acusat de sedició i reclòs des del 16 d'octubre passat a la presó madrilenya de Soto del Real, afirma que "sempre ha defensat la via pacífica i democràtica" per aconseguir la independència. L'escrit de Sánchez recull d'aquesta manera els arguments que ja va expressar a la declaració de dijous davant Llarena, en què va assegurar que dimitiria com a diputat si es reprengués la via unilateral.

"Aquesta darrera manifestació, tal com ha exposat el nostre representat durant la declaració, no s'ha de considerar oportunista ni mentidera, ja que és la verbalització del seu sentir històric sobre la manera en què s'ha de desenvolupar l'anhel independentista", subratlla la defensa.

L'advocat de Sànchez també destaca "la seva acceptació del marc constitucional vigent, sense perjudici del manteniment de la voluntat legítima de modificar-lo per vies sempre legals, pacífiques i democràtiques".

A l'escrit, en què es demana l'excarceració de Sànchez, s'al·ludeix a les manifestacions davant la Conselleria d'Economia del 20 de setembre, i s'assegura que, a més de l'ANC i Òmnium —entitat presidida per Jordi Cuixart, també empresonat—, moltes altres entitats, sindicats, partits polítics i, entre ells, Sànchez, "es van esforçar en tot moment perquè no es produís gens de violència o intimidació entre els presents".

La defensa al·lega que Sànchez no va pretendre "obstaculitzar" "de cap manera" l'actuació de la comissió judicial que va estar escorcollant la seu del Departament d'Economia durant tot el dia. Hi ha "proves evidents", afegeix l'escrit, "que davant la constatació que l'afluència massiva de manifestants havia desbordat les previsions dels convocants, la seva actitud va ser en tot moment per tractar de facilitar l'actuació d'aquesta comissió i dels agents que l'acompanyaven".