Per motius diferents, Quim Torra i Íñigo Urkullu s'han esborrat de la conferència de presidents autonòmics, que tindrà lloc aquest divendres a La Rioja. El format és presencial i irrenunciable per a La Moncloa. El president de la Generalitat, però, ha argumentat que la situació del coronavirus a Catalunya no recomana el seu viatge i ha demanat participar-hi telemàticament. Per la seva banda, el lehendakari s'ha queixat que no s'hagi reunit abans la comissió mixta del concert econòmic. Davant d'aquestes dues possibles baixes, el president espanyol ha decidit enviar-los una carta per intentar que hi siguin presents. 

En la seva carta a Torra, el president espanyol recorda que en l’última conferència de presidents ja es van comprometre a celebrar la següent de forma presencial. “És molt important la seva assistència a aquesta trobada crucial”, assegura Sánchez, que té intenció de parlar dels 140.000 milions d’euros que arribaran del fons europeu. Si bé en les pròximes conferències mensuals s’alternarà la modalitat presencial i la telemàtica, en funció de les matèries que es tractin, el dirigent socialista subratlla que “en aquesta ocasió ha de ser presencial”. I conclou al respecte: “És el moment de dialogar, compartir postures i seguir possibilitant l’esperit d’unitat i compromís”.

 

En la missiva, Sánchez defensa que “des del govern d’Espanya tenim la voluntat d’actuar de forma sensible a les necessitats i peticions fonamentades de les administracions autonòmiques”. En el mateix sentit, reclama “idèntica comprensió cap al nostre esforç per arbitrar els diferents interessos per assolir un sistema que permeti garantir la solidaritat entre territoris, la igualtat de la ciutadania, la justa distribució dels recursos públics i la capacitat de les comunitats per desenvolupar tots els serveis de la seva competència”.

En la carta al lehendakari Íñigo Urkullu, el president espanyol s’estén una mica més. Sánchez subratlla que “durant aquesta emergència sanitària sempre hem demostrat un esperit d’unitat i col·laboració lleial, al qual he correspost amb igual determinació”. I afegeix: “Seguim demostrant que la cogovernança, el diàleg i la cooperació són les vies que ens conduiran a la superació de les difícils circumstàncies a les quals ens enfrontem”.

Divendres passat, en ser convocat, el mateix president de la Generalitat va enviar una carta a Pedro Sánchez, informant-lo que el seu gabinet es posaria en contacte amb el seu per sol·licitar que pugui participar-hi telemàticament “en especial atenció a la situació de la pandèmia a Catalunya”. Les restriccions a la mobilitat, explicava Torra, “fan molt difícil el meu desplaçament fora de la ciutat de Barcelona”.