Els brots del coronavirus estan colpejant Catalunya, tant a Lleida com a Barcelona. Per aquest motiu, el president Quim Torra va demanar de participar de la conferència de presidents d’aquest divendres de forma telemàtica, en lloc de desplaçar-se fins a La Rioja. La presidenta madrilenya Isabel Díaz Ayuso també ha demanat que se celebri per videoconferència. Però des de La Moncloa hi tanquen la porta. “En ser una conferència presencial, tots els presidents hi hauran de participar de forma presencial”, ha deixat clar la portaveu María Jesús Montero. No fer-ho així, ha arribat a dir, seria “una falta de respecte” a la resta de presidents. El lehendakari Íñigo Urkullu tampoc no té previst assistir-hi. Mentrestant, ni rastre de la taula de diàleg que s'havia de reunir al juliol.

De fet, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’aquest dimarts, el govern espanyol ha anunciat la seva intenció de celebrar, amb periodicitat mensual, la conferència de presidents. En funció del contingut, serà en format presencial o telemàtic. Però la d’aquest divendres es manté a La Rioja i només s’hi podrà participar de forma presencial, malgrat la petició expressa del president Torra de participar-hi telemàticament tenint en compte la situació epidemiològica de Catalunya.

Tant a Torra com Urkullu –que es queixa que no s’ha reunit la comissió mixta del concert econòmic-- ha dirigit el mateix missatge: és una reunió important per a tots i “no s’entendria” que algú se n’autoexclogués. “S’està parlant que les màximes autoritats d’aquest país siguin capaces d’analitzar com es troba la pandèmia sanitària i conèixer de primera mà quins són els fons europeu i quin paper juguen les comunitats autònomes”, ha defensat la portaveu del govern espanyol. Tot plegat “justifica la presència de tots els presidents”. Ha deixat la porta oberta a poder reunir-se telemàticament en el futur, però no en aquesta ocasió.

Divendres passat, en ser convocat, el mateix president de la Generalitat va enviar una carta a Pedro Sánchez, informant-lo que el seu gabinet es posaria en contacte amb el seu per sol·licitar que pugui participar-hi telemàticament “en especial atenció a la situació de la pandèmia a Catalunya”. Les restriccions a la mobilitat, explicava Torra, “fan molt difícil el meu desplaçament fora de la ciutat de Barcelona”.

Taula sense data

El mateix Pedro Sánchez va comprometre’s a tornar a tornar a reunir la taula de diàleg entre l’Estat i la Generalitat aquest mes, un cop superades les hores greus de la pandèmia. Estem a dia 28 de juliol i encara no s’ha reunit, i tampoc no està previst que ho faci al llarg d’aquesta setmana. Davant d’aquestes circumstàncies, des de La Moncloa s’espolsen les responsabilitats. Si no s’ha convocat, argumenten, no ha estat per ells. La portaveu espanyola ha reiterat la seva “disponibilitat” per a fer-ho quan vulgui el president Quim Torra. “La nostra disponibilitat continua intacta. Ja depèn de la voluntat de la Generalitat”, ha conclòs Montero. Ha demanat a ERC que ho desvinculi de les negociacions dels pressupostos de l’Estat.