El candidat Pedro Sánchez ha tingut oportunitat aquests dos dies de constatar la duresa de la legislatura que l’espera. No només pretén fonamentar el seu govern en una coalició entre PSOE i Unidas Podemos, sinó també damunt la imprescindible abstenció d’ERC i Bildu, i la dreta espanyola ha deixat clar que aquesta gosadia no li sortirà de franc. Aquests dos dies, el candidat ha tingut un tast de la guerra sense quarter a la qual es veu abocada la propera legislatura en cas que la dreta mantingui aquesta estratègia.

Després d’un dissabte de tensió i mentre Madrid es prepara per a la cavalcada de Reis, el ple del Congrés ha contemplat aquest diumenge com entre les parets de l'hemicicle saltaven de nou les espurnes. La segona jornada de debat no ha fet més que consolidar els murs i aprofundir les trinxeres que dissabte es van començar a construir dins de l’hemicicle. De retruc, la dreta amb la seva oposició radical al nou govern no ha fet més que reforçar el paper d’ERC i les seves exigències en relació a la mesa de negociació. A dos quarts d'una, la primera volta ha deixat clar com d'ajustat és el suport amb què compta Sánchez, amb 166 vots a favor i 165 en contra, i fins a quin punt és clau el paper dels republicans.

Bronca només començar la sessió

La jornada ha començat amb els crits d’"assassins" i "terrorista" o fins i tot "mor-te" amb què la dreta ha acollit la intervenció de la diputada de Bildu Mertxe Aizpurua, especialment en el moment en què ha criticat el discurs del rei Felip VI el 3 d’octubre del 2017. El debat amb Bildu ha acabat derivant en una tangana, amb la intervenció inclosa del líder del PP, Pablo Casado, intentant aturar personalment el ple i obligant la presidenta de la Cambra, Meritxell Batet, a recordar que han passat els temps en què no es podia criticar les institucions de l'Estat.

Però la situació no ha millorat per a Sanchez amb el grup mixt. Després de la cupaire Mireia Vehí, de nou entre protestes de l'hemicicle, ha pujat a la tribuna Sergio Sayas de Navarra Suma, que ha carregat contra la intervenció de Bildu i ha titllat de “pacte contra Espanya” l'acord d'investidura del PSOE. En acabar la intervenció, corejada per tota l’oposició dempeus, el diputat de Navarra Suma s'ha abraçat amb Pablo Casado. Tot seguit, Isidro Martínez Oblanca de Foro Asturias ha seguit en la mateixa línia i ha provocat l’entusiasme dels escons de la dreta quan ha tancat la seva intervenció amb un crit de “Visca el Rei i Visca Espanya”. Han estat uns crits repetidament corejats al llarg del matí pels escons de la dreta i dels quals, de sobte, els diputats socialistes s'han vist apartats.

La resposta del PSOE ha arribat de la mà de la portaveu Adriana Lastra. “Vostès han amenaçat de forma implícita i fins i tot explícita amb un cop d’estat”, ha arribat a denunciar la portaveu socialista que ha titllat l’oposició de “dreta extrema desmesurada i radicalitzada disposada a tot quan perden”. La cridòria dels escons de PP, Vox i Cs no s’ha aturat mentre intervenia.

Tampoc quan ha entrat en el capítol d’agraïments. Lastra ha dedicat una menció especial i personal a Gabriel Rufián, citant Borges per explicar “no ens uneix l’amor sinó l’espant”. “Vivim temps difícils però les nostres grans diferències no podien ser l’excusa”, ha argumentat Lastra, que ha subratllat que és el moment de donar un pas endavant per a la resolució del conflicte amb Catalunya. De sobte, la duríssima oposició de la dreta al nou govern de Pedro Sánchez s’ha convertit en una mena de formigó per consolidar el compromís del PSOE amb ERC. Però també per facilitar als republicans l'explicació a Catalunya de la seva estratègia al Congrés.

El darrer a intervenir ha estat Pedro Sánchez, que ha defensat “enfront de la coalició de l’apocalipsi, la coalició progressista”. “Hi ha esperança per viure en concòrdia”, ha reblat el candidat, conscient que en cas que el PP no moduli la seva granítica oposició, es trobarà enmig d'una legislatura extremadament complexa.