L'aparició de la diputada de Bildu, Mertxe Aizpurua, ha encès el ple d'investidura de Pedro Sánchez fins al punt que el líder del PP, Pablo Casado, ha interromput el debat per titllar-la, recordant les víctimes d'ETA i apel·lant a la Constitució, com la "intervenció més nauseabunda" que havia escoltat mai a aquest edifici i el portaveu de C's Edmundo Bal ha reclamat que s'emplacés la diputada a retractar-se per haver "titllat el cap de l'Estat de feixista".

La presidenta del Parlament, Meritxell Batet, ha hagut de recordar que "va haver-hi altres èpoques en què a aquesta Cambra no es permetia la crítica al govern ni a altres autoritats de l'Estat". "Per sort aquestes èpoques han passat i per poder garantir aquesta democràcia plena hem de garantir la llibertat d'expressió a aquesta cambra. I això és el que farà aquesta presidenta", ha reblat.

Els crits i els insults d'assassins, terrorista i pocavergonya que han acompanyat la intervenció d'Aizpurua ja l'havien obligat a reclamar repetidament les crides a l'ordre dels diputats i a amenaçar de cridar-los l'atenció personalment, a més d'impedir que la diputada del PP Cayetana Álvarez de Toledo interrompes el ple. 

Això no obstant, quan ha acabat la intervenció de Bildu, ha estat Casado qui ha apel·lat al reglament de la Cambra per denunciar que no s'hagués cridat a l'ordre Bildú per haver "abocat desqualificacions i conceptes injuriosos" contra les institucions de l'Estat. "El més escandalós és que el candidat no ha defensat la Constitució ni al Rei d'Espanya ni a les víctimes del terrorisme", ha retret. Casado ha titllat d'inacceptable i infame el discurs dels "hereus d'ETA".

Els diputats conservadors han acollit dempeus i amb crits de llibertat, llibertat la intervenció del seu líder.

Tot seguit, i després d'escoltar les crides del popular i de Ciutadans i escoltar l'apel·lació de la presidenta a la llibertat d'expressió a la Cambra, han estat els escons dels grups d'esquerra els qui han respost amb crits de llibertat.