La petició de Junts i ERC de desplegar una llei d’amnistia requerirà molta mà esquerra i moltes hores de negociació per part del PSOE. Per això, segons fonts de Ferraz, els socialistes s’encomanen a la “prudència, discreció i diàleg” per enfilar la negociació amb els independentistes catalans, i amb la certesa que el camí serà punxegut tenint en compte que l’amnistia s’interpreta com una “línia vermella” per a la investidura per part de Junts i ERC. L’objectiu dels socialistes, tal com han afirmat en els últims dies, és repetir els 178 vots que van permetre ungir Francina Armengol com a presidenta del Congrés. Les negociacions van en aquesta línia.

Amb tot, la situació insòlita de tenir dos candidats que es postulen a la investidura deixa el rei Felip VI en una disjuntiva que haurà de resoldre en les pròximes hores, un cop s’hagi reunit amb els partits polítics que volen acudir a la ronda de contactes. Tot i això, el dilema no es convertirà en una cursa entre el PSOE i el PP. Com a mínim aquest és el convenciment dels socialistes, que admeten que no tenen cap mena de pressa i deixaran pas als populars si volen enviar Feijóo al Congrés el més ràpid possible.

“Si vol anar a una investidura fake, ell mateix”, assegura l’entorn de Pedro Sánchez, que promet “no donar-se cops de colze amb Feijóo”. “No estem en una competició amb el PP per veure qui va primer a la investidura”. D’aquesta manera, el PSOE deixa via lliure perquè el rei designi Feijóo com candidat i observa com el PP s’obstina a demanar la confiança del Congrés, malgrat no tenir els vots necessaris i convençuts que el gallec fracassarà. En aquest sentit, el vicesecretari del PP i un dels homes de confiança de Feijóo, Esteban González Pons, ha afirmat que trucaran a la porta del PNB si el rei els encarrega la investidura. En una entrevista a la Cadena COPE, González Pons ha tornat a buscar la complicitat dels bascos, a qui ha advertit que rebutjar un acord amb el PP els convertiria en “irrellevants”.

Tot i l’intent de seducció del PP, els nacionalistes bascos han tornat a ser clars. En una entrevista a la Cadena SER, el portaveu Aitor Esteban, que ha dit que la ronda de contactes és "precipitada", ha barrat el pas de nou al PP: “Hi ha ratlles que no passarem i amb la ultradreta, els feixistes, que no comptin amb nosaltres. Això fa que no hi hagi camí per a la investidura del senyor Feijóo amb nosaltres”.

Coalició Canària es deixa estimar

Els 178 vots a Armengol van suposar un estímul per al PSOE pel suport de Junts. Ara bé, en cas que les negociacions del PSOE amb els de Carles Puigdemont fracassin, la investidura pot dependre de la diputada de Coalició Canària Cristina Valido. Després de veure’s amb el monarca, Valido ha assegurat aquest dilluns que, a hores d’ara, el seu vot seria per a Feijóo, en la línia del suport que van donar a Cuca Gamarra per a la Mesa del Congrés, i tenint en compte que el PP es compromet amb “l’agenda canària” i amb no fer una coalició amb Vox.

Sabent del paper clau de Coalició Canària, Valido s’ha obert a canviar d’aliança si Pedro Sánchez va a la investidura. Al marge del compromís amb l’agenda canària, la diputada insular ha supeditat el seu possible suport al socialista si es desbloquegen les partides pressupostàries que van permetre que CC votés a favor dels pressupostos generals per a 2023. “Seria un primer gest per generar un clima de confiança”, ha advertit Valido.

UPN s'alinearà amb la investidura de Feijóo

Al bloc de la dreta, el Partit Popular sí que té garantit el vot d’Unió del Poble Navarrès. Així ho ha traslladat el president d’UPN, Javier Esparza, al rei Felip VI en la primera entrevista de la ronda de contactes. Així i tot, els navarresos, que ja es van aliar amb el PP a les votacions de la Mesa del Congrés, són conscients de les poques possibilitats que el gallec per sortir elegit en cas que el monarca el triï com a candidat a la investidura i, en aquest escenari, prefereixen repetir eleccions abans que un govern del PSOE amb el suport d’independentistes catalans i bascos.

“El PSOE està buscant governar amb els que volen trencar Espanya, els que no creuen en aquest país i volen sortir-ne. Ens hauria de preocupar que Bildu i un pròfug de la justícia puguin decidir qui és el president o si anem a eleccions”, ha assegurat Esparza, que aposta per tornar a anar a les urnes en aquest escenari. “Tant de bo anem a un altre cicle electoral. El millor escenari per a Espanya seria un escenari en el qual no es depengués de Junts i Bildu. A més, ha demanat que Sánchez que no pacti l’amnistia amb Junts i ERC: “No es pot cedir als independentistes qüestions que puguin ser inconstitucionals”.