"Sempre és un plaer començar els actes recordant quin és el nostre objectiu", així ha començat el seu parlament Pere Aragonès des de l'abadia de Sant Miquel de Cuixà, on s'ha reunit amb la resta de presidents de la Generalitat en un acte per commemorar el 50è a aniversari de la mort de Pau Casals. Quan ha pujat a l'altar del temple, el públic ha començat a cridar en favor de la independència, que ha respost d'aquesta manera el president, l'últim a parlar després de Jordi Pujol, José Montilla, Carles Puigdemont (especialment ovacionat) i Quim Torra. Tots ells s'han centrat en un aspecte de la figura de Casals, i al mateix temps han llençat un missatge polític en aquest mes d'agost marcat per les negociacions de la investidura de Pedro Sánchez. I en el cas d'Aragonès, aquest s'ha centrat en la seva petició d'amnistia i autodeterminació "més que mai". 

Tot just començar la seva intervenció, Aragonès ha lamentat que aquesta cimera de presidents a la Catalunya Nord sigui un fet excepcional i que s'hagi de produir "fora dels límits de l'estat espanyol" per la presència del president Carles Puigdemont. "Això ens recorda que tenim un conflicte polític pendent de resoldre que no és per repressió sinó per la negativa de l'estat espanyol de permetre a Catalunya decidir lliurement el seu futur", ha lamentat el president de la Generalitat davant els seus predecessors. "És imprescindible que s'avanci en la resolució del conflicte polític i que s'avanci en l'entorn d'una solució plenament democràtica perquè aquest acte deixi de ser excepcional i passi a ser una normalitat democràtica". Minuts abans, el president Puigdemont havia demanat seguir l'exemple de Pau Casals i no buscar sortides personals. 

Casals i la "defensa memorable de Catalunya"

Pel que fa a la figura de Pau Casals, Aragonès ha recordat, com Montilla, la seva dimensió social, ja que el músic va fer "arribar l'art i la cultura a tothom, independentment de la seva capacitat econòmica". També ha posat en relleu la repressió i l'exili que va patir el català més universal, "que malauradament continuem patint al nostre país", així com el seu compromís en la defensa de la pau i la solidaritat. Centrant-se en el discurs de l'ONU, que la Universitat Catalana d'Estiu ha projectat abans dels parlaments dels presidents, Aragonès l'ha definit com una "defensa memorable de Catalunya i les seves institucions en plena dictadura i una defensa de la concòrdia i la pau que fan de Casals una figura extraordinària". Com també ha suggerit  el president Torra, si el context geopolític hagués estat diferent en aquell moment històric, dominat per la guerra freda, Aragonès s'ha mostrat convençut que hauria rebut el Premi Nobel de la Pau.