Jordi Sànchez i Jordi Cuixart van presentar un recurs d'empara contra la decisió de l’Audiència Nacional de mantenir la seva presó preventiva. Sànchez va presentar el recurs el 22 de novembre per vulneració de drets fonamentals i manca de garanties processals, i demanava sortir de la presó per poder participar en els actes de la campanya electoral. Per aquest punt, la resolució arribarà tard, perquè ni tan sols s'ha debatut el recurs, sinó que només s'ha admès a tràmit, i la campanya no només s'ha acabat sinó que ja fa més d'un mes que es van celebrar les eleccions.

El cas tampoc està ja a l'Audiència Nacional, sinó que ha saltat al Tribunal Suprem. Els escrits que Sànchez i Cuixart són un primer pas, també, necessari per poder acudir al Tribunal Europeu de Drets Humans en cas que l'empara no prosperi.

El recurs d'empara interposat al TC es basa en tres motius. El primer, la vulneració de dret al jutge ordinari després que l'Audiència Nacional hagués assumit la seva competència en una "clara vulneració de la normativa processal i en contradicció amb la seva acta prèvia del 2008".

El segon és la vulneració de garanties processals pel fet que la jutgessa de l’Audiència Nacional Carmen Lamela justifiqués la presó de l'expresident de l'ANC per motius "no esgrimits" per la Fiscalia.

El tercer motiu és la vulneració del dret a la llibertat perquè Lamela no va justificar "mínimament" per quines raons entenia que existia un risc de fuga. El fet que el Tribunal Constitucional hagi tardat més de dos mesos a resoldre sobre si admet a tràmit o no el recurs resta possibilitats a la defensa, que apuntava en aquest escrit a l’Audiència Nacional, quan la causa ja es troba a mans del Tribunal Suprem.