Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han demanat avui el primers permisos penitenciaris un cop han complert una quarta part de la condemna. Tot dos fa dos anys, dos mesos i 26 dies que estan empresonats. El 16 d'octubre de 2017 van entrar a la presó i, entre Soto del Real a Madrid i Lledoners a Catalunya, ja han complert una quarta part de la condemna (tots dos estan condemnats a 9 anys de presó).

Per això avui mateix ja s'han acollit al dret a demanar els primers permisos per sortir temporalment de la presó. El Departament de Justícia va ratificar la setmana passada el segon grau penitenciari per a tots els polítics i líders de la societat civil independentistes condemnats a presó per sedició pel Tribunal Suprem.

L'equip del Servei de Classificació de la Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima va ratificar la proposta de l'11 de desembre de les juntes de tractament dels centres penitenciaris de Mas d'Enric, Puig de les Basses i Lledoners.

Totes les resolucions subratllen un procés d'inserció social "favorable", però "el ponderen" tenint en compte la durada de les penes, d'entre 9 i 13 anys de presó. Amb tot, se subratlla que el règim en segon grau "també permet l'inici progressiu del retorn a la comunitat".

Sànchez i Cuixart són els primers a poder accedir a aquest permís, que els permetrà sol·licitar fins a 36 permisos anuals de 24 hores, amb un límit de set dies consecutius.