La formació de Junts per Catalunya està vivint dies convulsos, on la directiva està movent fitxa i les bases hauran de decidir la nova cúpula del partit. Jordi Sànchez, que ha renunciat al secretariat general de Junts, ha assegurat en una entrevista per 'El Periódico' que l'exconseller de la Generalitat Jordi Turull és "un bon líder" i que "segur" pot ser "bo" per prendre-li el relleu al càrrec. Respecte a la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que també sona com a candidata a liderar la formació, Sànchez ha afirmat no tenir "cap queixa de deslleialtat" i ha argumentat al respecte que ell "mai" havia plantejat les lleialtats "en clau personal".

Jordi Sànchez deixarà de ser secretari general de Junts per Catalunya i renuncia a optar al càrrec en el proper congrés que se celebrarà el mes de juny. Aquest relleu pot marcar un punt d'inflexió que ja es va fer palès en el seu discurs. "En alguns lideratges ens sobra un excés de vanitat. I tenim dèficit de lleialtat de grup". De fet, aquest problema recau en el fet "de ser un partit jove i tendre" però també està convençut que "el projecte és molt poderós i pot esdevenir la primera força del país. La maquinària de Junts es va posar a tota màquina per rellevar Sànchez. Un dels noms és Jordi Turull. L'encara secretari general del partit fins al juny, ha dit sobre Turull que al costat de l'exconseller "hi ha altres lideratges en el partit que poden tenir i tindran molta responsabilitat en el present i el futur".

Un altre dels moviments clau és la figura del president Carles Puigdemont. Alguns han demanat que deixi la presidència del partit per dedicar-se plenament al Consell per la República, però com ha assegurat Sànchez, "la majoria" volen que segueixi. "La decisió l'ha de prendre ell, la majoria voldríem que seguís. La presidència és compatible amb la seva presidència del Consell per la República", ha explicat.

Congrés per la direcció

Junts per Catalunya celebrarà el seu congrés nacional la primera quinzena de juny a la Catalunya Nord. La data ha quedat fixada al consell nacional del partit que es va celebrar a Alcarràs (Segrià) on el secretari general, Jordi Sánchez, va demanar "generositat" perquè hi hagi una única candidatura per a la nova direcció. Sànchez va anunciar que, per tal de facilitar aquesta suma, no optarà a la renovació al càrrec de secretari general. "Perquè els temps avui requereixen una manera diferent de treballar, requereixen la unitat d'una llista única, i no tinc pretensió de demanar una llista única i després dir veniu tots darrera meu", va assegurar. Davant del consell, Sànchez va emplaçar el partit a buscar l'entesa i sumar el que cadascú pot aportar, admetent el ventall de les singularitats que representa Junts. El secretari general va explicar que no podia concretar encara la data del congrés més enllà de dir que serà la primera quinzena de juny, però sí va anunciar que, després de parlar-ne amb el president a l'exili, Carles Puigdemont, es va decidir que el congrés se celebrarà a la Catalunya Nord.

Turull amb el Consell

L'exconseller i candidat a liderar Junts per Catalunya, Jordi Turull, ha assegurat que està "totalment d'acord" amb la declaració política que avui ha aprovat el govern del Consell per la República. L'executiu del Consell ha estat clar i concís, en un escrit dividit en cinc punts. La institució gira l'esquena completament a l'estratègia de la taula de diàleg perquè "l’Estat espanyol no està disposat a dialogar ni a negociar cap de les condicions que s’han proposat per resoldre el conflicte", ja que, ha argumentat que "cap dels intents per obrir vies en aquesta direcció no ha significat ni un sol avenç". Tot i això, el CxRep s'ha ofert per esdevenir "l'espai de treball dels partits, entitats i ciutadania".