El nou govern del Consell per la República "es manté fidel a ser l'espai més transversal de l'independentisme". Així ho ha proclamat el president del Consell, Carles Puigdemont, durant la presentació de la nova cúpula, formada per 10 persones que faran costat al president, com són els consellers a l'exili Toni Comín i Lluís Puig, el cantant Lluís Llach, la membre de la Mesa del Parlament per Junts Aurora Madaula o el portaveu de Poble Lliure Guillem Fuster.

Des de Ribesaltes Puigdemont ha reivindicat el nou organisme com l'espai més transversal perquè està format per la pluralitat d'accents de les persones que en formen part, que provenen de diferents formacions sobiranistes. Ara bé, el president ha deixat molt clar que aquestes persones no formen part de l'executiu per l'espai d'on provenen, sinó per la seva vàlua personal i pel seu compromís amb el Consell i amb el país: "Malgrat no tenir una representació assignada de cap partit, sí que representen la gran transversalitat del moviment independentista, la pluralitat d'accents que hi ha a la família independentista". 

Així mateix Puigdemont ha explicat que aquest nou govern es posa a treballar ja mateix sobre el pla de govern que haurà de presentar a l'Assemblea de Representants, un pla de govern que incorporarà "una bona dosi de continuïtat", però que també assumirà reptes ja anunciats i que es presentaran de forma presencial. 

Quin equip ha escollit el president Puigdemont?

Al costat del president hi ha el vicepresident, que és Toni Comín. A l'àrea de Relacions amb l'Assemblea de Representants i Relacions Institucionals hi ha Antoni Castellà, que és el portaveu de Demòcrates. La secretària segona de la Mesa al Parlament i diputada de Junts Aurora Madaula s'encarregarà de l'Acció Política Interior. S'incorpora al Consell l'advocada Teresa Vallverdú, que se centrarà en el Desplegament Reglamentari. També és una nova incorporació Montserrat Corrons, que serà la responsable de Suport als Consells Locals.

Pel que fa a l'àmbit de Coordinació de les Delegacions dels Països Catalans, l'assumirà l'exregidora d'ICV Carme Garcia, mentre que l'Acció Internacional la desenvoluparà Neus Torbisco, vinculada a Òmnium Cultural. El portaveu de Poble Lliure Guillem Fuster serà el responsable d'Acció Econòmica i Secretari de Govern. L'exconseller de Cultura Lluís Puig assumeix la cartera d'Acció Cultural, i el cantant Lluís Llach serà conseller polític. 

L'estratègia de Puigdemont

Quan va ser escollit president, en la seva intervenció davant de l'Assemblea de Representants del Consell, Puigdemont va manifestar que els partits s'han mostrat incapaços de definir l'estratègia per culminar la independència, i que el Consell per la República ha de reduir la seva dependència en relació amb ells: "El Consell ha de prendre la iniciativa sense esperar consens previ entre els partits, perquè ja s'ha vist que aquest consens és impossible en les actuals circumstàncies", va advertir. 

Al llarg de la seva intervenció, Puigdemont va evitar citar cap formació de manera explícita, però es va referir a la necessitat d'eradicar "actituds fratricides" que deterioren les relacions entre els independentistes; va subratllar que els partits han mostrat que són capaços de pactar un govern autonòmic però "incapaços de definir l'estratègia per la independència, ni tan sols de crear les condicions en què aquesta estratègia s'hauria de construir". Per tot plegat, va advertir que, un cop superada la fase inicial de creació, el Consell ha de canviar la seva aproximació al conjunt dels partits, "ha d'incrementar la intensitat i qualitat de les relacions i reduir-ne la dependència". "Són imprescindibles i tota estratègia del Consell ha de comptar amb el rol dels partits, però el Consell ha de prendre iniciativa sense esperar el consens previ entre els partits, perquè ja s'ha vist que és impossible en les actuals circumstàncies", va reblar.