El govern espanyol convoca aquest diumenge a les 10 h el Consell de Ministres extraordinari per abordar la declaració d'un segon estat d'alarma, després que s'ho hagin demanat deu comunitats autònomes entre les quals Catalunya, amb l'objectiu de tenir cobertura jurídica suficient per endurir les restriccions de mobilitat i poder fer front a l'increment de contagis de Covid-19.

El cap de l'Executiu va afirmar aquest divendres al migdia, en una declaració institucional des de La Moncloa, que està disposat a adoptar les mesures que faci falta per doblegar la corba de contagis.

Els presidents autonòmics reclamen l'estat d'alarma

A causa de la greu situació de la segona onada de la Covid-19, aquest dissabte al matí el País BascCatalunyaCantàbria, i les comunitats governades pel PSOE d'AstúriesExtremaduraLa RiojaNavarraCastella-La Manxa i el País Valencià, així com la ciutat autònoma de Melilla, ja havien demanat a l'executiu espanyol que decretés l'estat d'alarma.

UCI hospital clinic covid coronavirus - acn

L'augment de casos de Covid-19 i d'ingressos a les UCI com aquesta de l'Hospital Clínic han portat a les comunitats a reclamar un estat d'alarma. / ACN

Per fer-ho, el govern espanyol no necessita el vistiplau del Congrés, però sí per prorrogar-lo més enllà dels 15 dies inicials. Per això, el ministre de sanitat, Salvador Illa, va tornar a fer aquest divendres una crida al PP per garantir el seu suport per prorrogar aquest instrument i a poder garantir així una cobertura jurídica apropiada per a mesures com el toc de queda. De moment, l'Executiu ja s'ha assegurat el suport de Ciutadans.

El toc de queda per intentar frenar els contagis

La majoria de les comunitats que reclamen l'estat d'alarma ho fan per poder instaurar el toc de queda com a mesura per frenar els contagis i tenir garantida una cobertura jurídica perquè els tribunals no els ho tombin com ja ha passat en altres ocasions. És el cas de Catalunya, que ahir va demanar formalment decretar l'estat d'alarma. Tan bon punt es decreti, el toc de queda es posarà en marxa de forma immediata a Catalunya, segons ha assegurat la consellera de Salut, Alba Vergés. Malgrat que la reunió amb el Procicat acabarà de detallar totes les característiques, "els esborranys que s'han marcat és que el toc de queda començarà a les deu de la nit i acabarà a les sis del matí", segons ha avançat en una entrevista a Catalunya Ràdio.

Pere Aragones reunio Govern estat alarma toc de queda - Ruben Moreno

El vicepresident Pere Aragonès en la reunió del Govern on es va acordar demanar l'estat d'alarma. / Ruben Moreno

Qui sí que ja ha aplicat el cobrefoc és la Generalitat Valenciana. Des d'aquest dissabte i fins al 9 de desembre, hi haurà al País Valencià un toc de queda entre la mitjanit i les sis del matí, horari en el qual només podran transitar pel carrer els qui vagin a treballar, tinguin una urgència mèdica o es desplacin per atendre persones dependents. A més, es limita a 6 el nombre màxim de persones que poden participar en una reunió social o familiar en espais públics i privats.

Més d'un milió de contagis i 34.752 morts

Les dades globals de contagis a Espanya ja superen el milió, concretament arriben a 1.046.132 des de l'inici de la pandèmia. Els contagis s'han accelerat aquesta tardor i aquest divendres les comunitats autònomes van notificar al Ministeri de Sanitat 19.851 nous casos de Covid-19, 8.293 en les últimes 24 hores, el que suposa un ascens respecte als 7.953 diagnosticats aquest dijous.