La llibertat d’expressió té un límit: la “violència”. Aquest ha estat l’avís a navegants que ha volgut llançar Pedro Sánchez després de tres dies de protestes per l’empresonament de Pablo Hasél, unes manifestacions que han acabat amb aldarulls a Barcelona, València o Madrid. Davant d’aquests fets, el president espanyol ha garantit que respondran “amb contundència contra qualsevol forma de violència”. La contundència de la policia, que ha deixat imatges de càrregues indiscriminades. En el cas de Catalunya, els Mossos fins i tot han tret un ull a una noia amb una bala de foam. Una violència policial que ha estat qüestionada per Unidas Podemos i que ha obert una nova esquerda al govern de coalició.

El president del govern espanyol ha aprofitat la presentació del pla de recuperació a Extremadura per parlar de la qüestió. En primer lloc, s’ha referit a la reforma del Codi Penal que preparen per a evitar casos com els de Hasél. “La democràcia espanyola té una tasca pendent per a millorar la protecció de la llibertat d'expressió”, ha defensat Sánchez, que ha subratllat el consens “ampli” de la societat espanyola per a millorar la regulació “en la línia d'altres països europeus”. Dit això, s’ha centrat en la “violència” que s’ha vist aquests dies als carrers en les protestes: “En una democràcia plena, i l’espanyola ho és, resulta inadmissible qualsevol mena de violència”.

 

En aquest sentit, el dirigent socialista ha assegurat que no hi ha cap “excepció”, ni cap causa o situació que “pugui justificar la violència”. El president espanyol ha advertit que la violència és “un atac a la democràcia” i que per tant la combatran. “El govern espanyol actuarà amb contundència contra qualsevol forma de violència”, ha advertit. I ha conclòs: “La democràcia empara l’expressió dels pensaments més infames i absurds. Però la democràcia mai no empara la violència, que és la negació de la democràcia”.

Les protestes per Hasél, justament, han obert un nou front de discrepància dins el govern espanyol de coalició. Tot va començar amb el portaveu parlamentari Pablo Echenique, que va solidaritzar-se amb els manifestants. Tot seguit, el diputat Rafa Mayoral va avisar que “no estem davant d'un problema d'ordre públic, sinó davant d'un problema de necessitat d'aprofundiment democràtic”. Preguntat sobre si condemnava els aldarulls, Mayoral va posar el focus en la violència policial. Aquestes manifestacions van ser desautoritzades per dirigents socialistes, com la vicepresidenta Carmen Calvo, que va acusar el soci petit d’”atiar” situacions de violència.

Petició d’indult de Podemos

Davant l'immobilisme del PSOE, el grup d'Unidas Podemos ha decidit fer un pas endavant. Com ja havia anunciat, la formació ha demanat l'indult per al raper lleidatà Pablo Hasél i també per a Valtònyc, que es troba a l'exili a Brussel·les des del maig del 2018. L'escrit, avançat per l'Ara i al qual ha tingut accés ElNacional.cat, demana la commutació total de les condemnes per als dos cantants. Jaume Asens l'ha registrat al Ministeri de l'Interior després d'haver obtingut el vistiplau de les dues defenses. Ara per ara, el govern espanyol simplement s'ha compromès a reformar el Codi Penal, sense fixar terminis.