Seran 10 i no 6 els tancs que finalment Espanya enviarà a Ucraïna. Així ho ha acordat aquest dijous Pedro Sánchez amb Volodímir Zelenski en la seva visita a Kíiv. En una roda de premsa conjunta de tots dos presidents posterior a una reunió, l'espanyol ha assenyalat que l’enviament d’una desena de carruatges de combat “ajudarà a augmentar la capacitat de les forces armades” ucraïneses a combatre l’exèrcit rus. “Estem ja entrenant soldats ucraïnesos” per aprendre a fer servir aquests tancs, ha recordat Sánchez, en referència a les intencions del seu executiu d’ajudar el país a defensar-se de l’agressió russa.

 

Sánchez, que ha obert la porta a enviar encara més tancs en un futur “si fos necessari”, no només ha parlat de material ofensiu en aquesta roda de premsa conjunta amb Zelenski. De fet, ha estat el president ucraïnès —i després ho ha confirmat l’espanyol— qui ha explicat que en la reunió prèvia Espanya s’ha compromès a donar suport a l’adhesió d’Ucraïna a la Unió Europea quan tingui la presidència de torn del Consell de la UE. Zelenski ha agraït en més d’una ocasió el suport econòmic i militar rebut per l’estat espanyol des del primer moment que va esclatar el conflicte i ha confiat que la presidència rotatòria de la UE afavoreixi Ucraïna quan caigui en mans d’Espanya.

Sánchez, durant la seva intervenció, ha assenyalat que "quan algú oblida per què donem suport a Ucraïna, Putin ens ho recorda", en referència al discurs que va pronunciar fa uns dies el president rus i en el qual va posar sobre la taula amenaces nuclears. Així doncs, el president espanyol ha recordat que els ucraïnesos pateixen una "agressió i ocupació il·legal". "No reconeixerem l'annexió falsa de territoris", ha assegurat el president socialista.

La trobada amb Zelenski s'emmarca en un viatge llampec que el president espanyol ha fet a Ucraïna en motiu del primer aniversari de l'esclat de la guerra amb Rússia. Espanya ha estat convidada per l'executiu de Volodímir Zelenski. La visita de Sánchez ha arribat pocs dies després que també visités el país Joe Biden, president dels Estats Units. 

La Moncloa ha inclòs dins l'agenda del president espanyol durant la seva estada a Ucraïna una visita a la ciutat de Butxa, on els russos van fer una massacre a l'inici de la guerra, i també al barri d'Irpin, a Kíiv. També s'ha pactat una ofrena floral als caiguts a la guerra, i un passeig amb Zelenski pel 'Passeig dels Valents', en el qual el president ucraïnès ha mostrat una placa a Sánchez que recorda la seva visita al país el passat mes d'abril. Per últim, el cap de l'executiu espanyol també té previst fer una visita al Parlament ucraïnès, reunir-se amb el seu president i pronunciar un discurs a la cambra.