El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha arribat aquest dijous al matí a Kíiv, enmig d’un viatge llampec a Ucraïna que farà al país amb motiu del primer aniversari de l’esclat de la guerra. Per qüestions de seguretat, La Moncloa ha intentat que es filtressin els mínims detalls sobre aquest viatge del president del govern espanyol, però ha confirmat que Sánchez es reunirà amb el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, a la capital del país, i que tots dos oferiran en algun moment una roda de premsa. La visita es produeix just després que també visités el país el president dels Estats Units, Joe Biden, i que el president rus, Vladímir Putin, ordenés "garantir els preparatius" per efectuar proves amb armes nuclears.

Pedro Sánchez visitarà també la ciutat de Butxa, on els russos van fer una massacre a l'inici de la guerra, i també passarà pel barri d'Irpin, a Kíiv. Es preveu que el president del govern espanyol faci una ofrena floral als caiguts a la guerra, i un passeig amb Zelenski pel 'Passeig dels Valents', en el qual el president ucraïnès mostrarà una placa a Sánchez que recorda la seva visita al país el passat mes d'abril. Per últim, el cap de l'executiu espanyol també té previst fer una visita al Parlament ucraïnès, reunir-se amb el seu president i pronunciar un discurs a la cambra. 

El president espanyol hauria estat convidat al país amb motiu del primer aniversari de l’esclat del conflicte bèl·lic. No és la primera vegada que Pedro Sánchez viatja al país des que va començar la guerra. El passat 21 d’abril el president socialista va mantenir una trobada amb Volodímir Zelenski. Amb el president del govern espanyol també hi va viatjar la primera ministra de Dinamarca, Mette Frederiksen. Sánchez va visitar Borodianka, i va assegurar sentir-se “commogut” per “l’horror i les atrocitats de la guerra de Putin”.

Feia poques setmanes que la guerra havia començat quan Pedro Sánchez va viatjar a Ucraïna. Un any després, les expectatives sobre aquesta guerra són ben diferents. Res no fa pensar que la guerra arribi al seu final ben aviat. El govern espanyol visitarà el país convidat per les autoritats ucraïneses, després que l’estratègia de Pedro Sánchez hagi estat la d’ajudar militarment el país, fins i tot amb l’enviament de tancs; i també després que hagi acollit milers de refugiats i hagi, també, instruït soldats ucraïnesos.

Volodímir Zelenski ha presentat un pla de pau que demana la retirada de les tropes russes del país, i el govern de Pedro Sánchez hi ha donat suport. Ara per ara, però, això sembla inviable, ja que la guerra encara està candent, i el conflicte no s’ha aturat. De fet, la ministra de Defensa, Margarita Robles, va confirmar aquest dimecres al Congrés dels Diputats que s’enviaran almenys sis tancs de combat cap a Ucraïna per frenar els embats russos. “Si fos necessari” es podrien enviar més tancs, va afegir la ministra.

Amenaces nuclears de Putin

La visita de Sánchez a Ucraïna es produeix pocs dies després que ho fes el president dels Estats Units, Joe Biden. I també després que el president rus, Vladímir Putin, fes un discurs victimista en el qual assegurava que la guerra l'havia començat Occident. "Tot estava preparat", va dir el líder del Kremlin; a més de demanar als seus responsables de Defensa, en una amenaça directa als defensors d'Ucraïna, que garantissin tots els preparatius per fer proves amb armes nuclears.