La campanya electoral de les eleccions catalanes està suspesa per l'ajornament electoral. Això no és un obstacle perquè els socialistes puguin dur a terme actes de campanya oficiosos a Catalunya. El mateix Pedro Sánchez es desplaçarà aquest dissabte fins a Barcelona, on de forma presencial presidirà el comité federal ordinari del PSOE, que habitualment se celebra a la seu madrilenya de Ferraz. Preguntat sobre aquesta qüestió, el ministre i candidat Salvador Illa hi ha tret ferro, assegurant que forma part de la normalitat.

La decisió de traslladar el comitè federal a Barcelona s'ha pres aquest dilluns a la permanent del partit. La majoria de membres del comitè federal hi intervindran de forma telemàtica, però el president espanyol i secretari general del partit, Pedro Sánchez, ho farà de manera presencial. Durant aquesta reunió es proposarà la celebració del congrés federal del PSOE entrada la tardor, els dies 15, 16 i 17 d'octubre. També es demanarà als diferents territoris que celebrin els seus congressos per renovar els lideratges regionals entre aquesta data i el final del 2021.

Preguntat sobre la celebració d'aquesta reunió ordinària a Barcelona, el ministre Salvador Illa hi ha tret importància, assegurant que forma part de la normalitat orgànica del PSOE. En una entrevista a La Sexta, el també candidat a les eleccions catalanes no ha aclarit si des del PSC impugnaran el decret d'ajornament dels comicis, signat per la Generalitat. Ha subratllat que ell està centrat en la lluita contra la pandèmia i que seran els seus companys els qui hauran d'adoptar la decisió que considerin oportuna. 

El PSC presentarà recurs?

El PSC no descarta per ara presentar un recurs al TJSC contra l'ajornament de les eleccions, tal com ja han fet formacions com la Lliga Democràtica i Izquierda en Positivo. Així ho ha reconegut la viceprimera secretària i portaveu, Eva Granados, després que s'hagi reunit aquest dilluns al matí el comitè electoral de la formació. "Hem consultat diversos juristes i estem en espera de les seves conclusions", ha aclarit.

Concretament, fins ara ja hi ha quatre recursos presentats. A més del de la Lliga i Izquierda en Positivo, també el PACMA i un particular han presentat el seu recurs. Així doncs, si el PSC finalment el presenta, no serà el primer de fer-ho. De fet, el corrent Federalistes d'Esquerres, entitat en l'òrbita del PSC, ha anunciat per a aquest dilluns a la tarda l'anunci de l'obertura d'accions legals contra el decret de la suspensió.