El president en funcions Pedro Sánchez es mostra contundent amb els possibles pactes per la investidura i recorda al líder d'Esquerra Oriol Junqueras que "qui vulgui terceres eleccions que ho digui públicament". Sánchez ha contestat les declaracions de Junqueras publicades aquest matí al diari La Razón on reclama una taula de negociació entre governs si vol ser president.

El socialista també dirigeix l'avís de posar les cartes sobre la taula al president Quim Torra, de qui es sorprèn que "reclami diàleg i després ho critiqui per tenir-lo amb la resta de presidents autonòmics". El missatge des del PSOE continua sent el mateix pel que fa al dret de l'autodeterminació, negociacions i pactes a través "del diàleg i dins el marc de la seguretat jurídica".

Finançament autonòmic

Un dels grans reptes que tindrà el nou govern espanyol és un nou finançament per les comunitats autònomes, i en aquesta línia, s'ha demanat a Sánchez en roda de premsa que ho concreti en el cas de Catalunya. Ha admès l'estancament d'una promesa que no s'ha complert des de fa temps però ho fa extensiu a tothom: "Portem massa retard per aprovar la nova financiació de les comunitats però no depèn només del govern d'Espanya", en aquest sentit també demana la implicació dels mateixos presidents autonòmics i de la resta de les forces polítiques que hauran de ratificar-ho per majoria parlamentària.

Aquest ha estat el tema més comentat en la roda de premsa des de Brussel·les posterior a la reunió amb el Consell Europeu. Sánchez n'era conscient i fins i tot ha bromejat quan ha donat pas al torn de preguntes esperant que l'interés es focalitzés amb Catalunya. Però no ha estat l'únic.

Brexit

Sobre la sortida de Gran Bretanya de la Unió Europea, Sánchez ha reiterat "el màxim respecte de la capacitat de decisió sobirana del poble britànic" per executar el Brexit després de la contundent victòria del líder conservador Boris Johnson. Des de l'estat espanyol, el president en funcions considera que s'ha d'efectuar "d'una forma ordenada" i la relació amb els anglesos hauran de "continuar sent de respecte per afavorir els mercats interiors".

Canvi climàtic

La reunió amb el Consell Europeu s'ha centrat en les mesures per la lluita contra el canvi climàtic i Sánchez ha lamentat que Polònia sigui l'únic país que no es pugui comprometre amb l'objectiu de neutralitat carbònica pel 2050.