El president d'ERC, Oriol Junqueras, ha insistit que la formació votarà no a la investidura de Pedro Sánchez com a president del Govern si prèviament no hi ha un compromís per a la creació d'una "taula de negociació entre governs".

En una entrevista que el diari La Razón publica en la seva edició d'aquest divendres, l'exvicepresident de la Generalitat explica des de la presó, on compleix 13 anys de presó per un delicte de sedició, l'actitud d'ERC de cara a la investidura de Sánchez, que necessita l'abstenció d'aquesta formació per sortir elegit president.

El líder d'ERC es reafirma que els 13 diputats del partit al Congrés dels Diputats votaran 'no' si el PSOE no accepta la formació d'una taula de negociació entre el govern espanyol i la Generalitat de Catalunya.

Un advertiment que arriba després de la tercera reunió dels equips negociadors de PSOE i ERC, que han constatat avenços per encarrilar "el conflicte polític" a Catalunya. En aquest marc, Junqueras ha incidit que la situació a Catalunya és el tema central.

"No estem negociant una investidura, sinó per buscar una solució democràtica al conflicte. La pilota és a la teulada del PSOE i les terceres eleccions, també", ha subratllat el líder independentista.

El líder d'ERC, condemnat a 13 anys de presó pel Tribunal Suprem en el marc de la causa contra el referèndum de l'1-O, ha reiterat la seva defensa de l'autodeterminació i ha dit que no es penedeix de res.

"No desistirem en l'afany"

"Els que som independentistes de tota la vida no desistirem en l'afany. No em penedeixo de res. Sempre defensarem el referèndum i l'autodeterminació", ha recalcat en l'entrevista.

En aquesta línia, ha incidit que està disposat a ser el candidat d'ERC en el cas que es reconegui la seva immunitat com a eurodiputat per part del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TUE).

"Si el Tribunal Europeu diu el dia 19 que hi ha immunitat, entenc que no hi ha inhabilitació possible i Oriol Junqueras serà el candidat si ERC no canvia d'opinió", ha indicat al respecte del pronunciament que la Gran Sala del Tribunal amb seu a Luxemburg realitzarà la propera setmana sobre la qüestió prejudicial remesa pel Tribunal Suprem durant el judici del procés.