La dissolució de les Corts per les eleccions del 28-A està a la cantonada, el proper dimarts 5 de març. En aquest context, amb el CIS a favor, el govern de Pedro Sánchez ja ha premut el botó d’inici de la precampanya electoral. En la reunió del Consell de Ministres d'aquest divendres, l'última abans d'entrar en funcions, l’executiu espanyol ha materialitzat a través de reial decrets llei algunes de les seves promeses, com les mesures per l’habitatge o per la igualtat laboral entre homes i dones. També s’ha aprovat un decret de contingència pel cas d’un Brexit sense acord amb la Unió Europea. "El 28-A serem jutjats tots", ha avisat la vicepresenta Carmen Calvo.

Després que el primer decret sobre l'habitatge fos tombat per Unidos Podemos i ERC al Congrés, en considerar-lo insuficient, el govern espanyol n'ha aprovat un altre per fer front a aquest conflicte social. I l'ha venut com un "gir social en la política d'habitatge". Previsiblement comptarà amb els suports que li van faltar en el seu moment. Calvo ha avançat que estan parlant amb els grups parlamentaris per convalidar-lo a la Diputació Permanent del Congrés.

Per una banda, el decret amplia la pròrroga obligatòria de tres a cinc anys (o set anys si el llogater és una persona jurídica) i la pròrroga tàcita d’un a tres anys. També s’amplia a dos mesos per a l’iniquilí i quatre mesos per al llogater el termini de pre-avís per a no renovar el contracte. Per altra banda, contempla mesura per a “impulsar l’oferta d’habitatges en lloguer assequible” i hi haurà un índex de preus del lloguer vinculat a l'IPC.

Pel que fa als desnonaments, la vicepresidenta Carmen Calvo ha assegurat que és “un assumpte que ens preocupa i volem donar-hi resposta”. Per aquest motiu el decret contempla l’obligació de comunicar als serveis socials de les “circumstàncies socials” perquè cap persona es vegi en una situació de vulnerabilitat. “Cada dia ens despertem amb circumstàncies dures”, ha lamentat. “En aquest decret afegim novetats que reforcen la mirada social sobre el dret a l’habitatge”, ha afegit.

Igualtat laboral i vaga feminista

En matèria d’igualtat laboral entre homes i dones, el decret contempla l’obligatorietat d’elaborar taules salarials, que en cas d’empreses superiors als 50 treballadors s’hauran de publicar. “Som ciutadanes i treballadores”, ha reivindicat la vicepresidenta espanyola, que ha assenyalat que “moltes dones ni tan sols coneixen la discriminació salarial perquè no coneixen les retribucions de la resta de treballadors".

Per altra banda, el govern socialista impulsa una iniciativa per equiparar en un termini de tres anys els permisos de maternitat i paternitat en 16 setmanes, en línia amb la Unió Europea, perquè “tots ens fem corresponsables”.

En aquesta mateixa línia, una setmana abans del 8 de març, el govern espanyol ha aprovat una declaració institucional conjunta en suport al Dia de la Dona. La seva única activitat institucional aquell dia, quan hi ha convocada vaga feminista, serà el Consell de Ministres. No hi haurà més agenda i ministres de l'executiu assistiran a la manifestació.

“No parlem amb independentistes, sinó amb el Govern”

Pel que fa a les relacions entre els governs espanyol i català, Carmen Calvo ha assenyalat que “aquest govern no parla amb els independentistes”, sinó que “es relaciona amb el Govern, amb els dos partits que legítimament han conformat govern a les urnes”.

“Les nostres relacions continuen sent quotidianes, som corresponsables”, ha dit sobre la recuperació de les comissions bilaterals. “Ho hem dit sempre: hem recuperat constitucionalment l’obligació de relacionar-nos amb la Generalitat”, ha afegit.

“El 28-A serem jutjats”

“El 28 d’abril tots serem jutjats pels ciutadans a les urnes”, ha advertit Carmen Calvo després del Consell de Ministres, que ha lamentat que “molts dels nostres horitzons de treball es quedaran sense fer” per culpa de l’”obstruccionisme” d’alguns grups parlamentaris. Amb els decrets, ha reivindicat, “complim amb alguns dels objectius principals” que es van proposar després de la moció de censura.

En l’última reunió abans de la dissolució de les Corts, ha agraït el suport d’alguns grups durant aquests mesos i ha defensat la “resposta a problemes acumulats per la crisi”. El seu objectiu, ha assenyalat, és “restaurar el més important en una democràcia, que són les polítiques que redistribueixen la igualtat”.

Brexit "brusc"

El ministre d’Exteriors, Josep Borrell, ha estat l’encarregat de presentar el decret de mesures de contingència en cas d’un Brexit “brusc”, sense acord amb les institucions europees. “Esperem que no s’hagi d’utilitzar; que s’aprovi però que no entri mai en aplicació”, ha dit Borrell. “Estem fent tot el possible perquè això no passi”, ha afegit. 

“L’objectiu és que cap ciutadà espanyol ni britànic, ni els seus familiars, es quedin desprotegits”, ha sostingut el titular d’Exteriors, que ha garantit que els britànics que hagin vingut abans de la sortida brusca i els espanyols al Regne Unit “quedaran igual”.