Amb el 28-A en l’horitzó, Pedro Sánchez consolida la seva posició. Mentre el PSOE amplia la seva distància sobre la resta de partits, el PP recupera la seva posició com a primer partit de la dreta, guanyant terreny perdut sobre Vox després d'equiparar el seu discurs. Així es desprèn del baròmetre del mes de febrer del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), fet públic aquest dijous.

Concretament, segons el sondeig, el PSOE s’enfilaria fins al 33,3% d’intenció directa de vot, gairebé el doble que la segona força, el PP de Pablo Casado, que recolliria el 16,7% dels sufragis. Per darrere se situarien Ciutadans (15,3%), Unidos Podemos (14,5%) i Vox (5,9%). Sobre el total de l’Estat, ERC obtindria el 3,3% i el PDeCAT el 0,7%.

En un context marcat per la convocatòria anticipada d'eleccions, després del naufragi dels pressupostos de l'Estat, els votants premien la gestió de Sánchez, que puja d'una intenció del 29,9% al baròmetre de gener al 33,3% de febrer. Més de tres punts d'augment.

Però el principal canvi es produeix en el bloc de les tres dretes. Si en el baròmetre de gener el PP de Pablo Casado era la quarta força --superat per Ciutadans-- amb el 14,9%, ara guanya gairebé dos punts, una part dels quals podrien haver fugit a Vox. El partit d'extrema dreta baixa del 6,5% al 5,9%. Però la caiguda més gran la pateix Ciutadans, que passa del 17,7% al 15,3%, més de dos punts menys.

Pel que fa a les possibles aliances, el bloc de la moció de censura suma el 53,7% de la intenció directa de vot, mentre el tripartit PP-Cs-Vox només aconsegueix el 37,9% dels sufragis.

 

Tots suspenen

Preguntats sobre qui preferirien que fos el president del govern espanyol, la primera posició es manté. Pedro Sánchez és l’opció prefrida del 26,5% dels enquestats. Per darrere, però, se situarien Albert Rivera (12,6%), Pablo Casado (11,5%), Pablo Iglesias (7,5%) i Santiago Abascal (1,5%). Fins al 26,7% respon “cap d’ells”.

Pel que a la valoració dels principals líders, tots suspenen. La nota més alta la treu el president Sánchez, amb un 4,3. Tot seguit van Albert Rivera (3,9), Pablo Casado i Alberto Garzón (3,6) i Pablo Iglesias (3,2).

Pressupostos de l’Estat

Pel que fa a l’opinió sobre els pressupostos de l’Estat tombats, l’1,6% en té una opinió molt bona, el 16,6% bona, el 21,2% regular, el 12,1% dolenta i el 5,8% molt dolenta. Malgrat tot, fins al 54,7% consideraven que “seria bo” que s’haguessin aprovat un cop debatuts, davant del 16,1% que opinava que s’havien de tombar.