Les posicions d'Espanya i el Regne Unit en les negociacions del Brexit corresponents a Gibraltar "segueixen llunyanes". Així ho ha assegurat el president espanyol, Pedro Sánchez, aquest matí de divendres a través de Twitter i ho reiterat al vespre, en una roda de premsa des de l'Havana.

No només això, des de la capital cubana on és en viatge oficial, Sánchez ha assenyalat que sense acord amb Espanya sobre el Brexit la cimera europea convocada per aquest diumenge per aprovar el tractat de retirada del Regne Unit i la declaració política “molt probablement” no se celebrarà. “És evident”, ha reblat.

Sánchez ha insistit que el govern espanyol encara no ha rebut les “garanties suficients” per donar el vistiplau a aquests textos. Espanya exigeix que quedi clar que qualsevol aspecte de la relació futura entre el Regne Unit i la UE que s’hagi d’aplicar a Gibraltar haurà de ser negociada de manera bilateral entre Londres i Madrid.

En un tweet transmès aquesta nit en espanyol i anglès tot just arribar a Cuba per a una visita d'Estat, Sánchez ha afirmat que el seu govern "defensarà els interessos d'Espanya. Si no hi ha canvis, vetarem el Brexit" diumenge vinent.

El secretari d'Estat per la UE, Luis Marco Aguiriano, havia assenyalat al Congrés que el govern espanyol donarà suport a l'Acord i Declaració Política sobre la sortida del Regne Unit de la Unió Europea si aconsegueix "prou claredat sobre les implicacions" jurídiques i polítiques de l'article 184, que contempla que els assumptes sobre Gibraltar s'abordarien entre el Regne Unit i la UE, sense esmentar Espanya.

Pedro Sánchez i Theresa May van mantenir una conversa telefònica en la qual el mandatari espanyol va demanar a la primera ministra britànica una pregunta "senzilla: sí o no" (sobre la negociació directa entre Espanya i el Regne Unit).

"Si és no, ens queda poc per parlar i caldrà pensar durant els propers dies, i si és no, no votaré que sí a l'acord de retirada ni la declaració política, si és que hi ha Consell diumenge", li va dir Sánchez a Theresa May.