El president espanyol Pedro Sánchez i part de l'Executiu s'han reunit aquest matí telemàticament amb els diversos presidents autonòmics per valorar la situació del coronavirus i per començar a definir més detalls del fons Covid de 16.000 milions que el govern espanyol posarà a disposició de les autonomies. Una reunió que ha anat marcada pels retrets liderats pel País Valencià i Andalusia sobre la gestió de la desescalada. Davant aquests retrets, des de l'executiu han remarcat la necessitat "d'evitar traslladar greuges entre comunitats" perquè "forçar el ritme ens pot costar molt car".

Sobre el fons Covid, la portaveu i ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha evitat donar una xifra per a cada comunitat, i el ministre de Sanitat, Salvador Illa, no ha volgut posar una data per quan tots els territoris espanyols podran avançar fins a la fase 1. 

Una Moncloa força optimista, que ha celebrat que "s'ha acomplert l'objectiu de la setmana de no superar el 0,5% de creixement de contagis" i que no deixa de congratular-se per cada nova decisió, com ara l'estat d'alarma, quelcom que Montero ha defensat com "l'única eina constitucional que permet restringir drets fonamentals com ara la mobilitat, de manera que és el mecanisme més garantista i haurà d'estar vigent fins que el govern consideri que la mobilitat s'ha de restringir".

En aquest sentit, i en la línia del que va reivindicar ahir el president espanyol Pedro Sánchez, "l'estat d'alarma no respon a un projecte polític", motiu pel qual Montero ha demanat actuar "amb lleialtat i no traslladar falsos greuges" entre territoris durant la desescalada i ha advertit que "forçar el ritme ens pot costar molt car", tant des del punt de vista sanitari, en vides humanes, com econòmic.

"El realment greu seria allunyar-se d'aquest criteri sanitari i deixar-se portar per consideracions de tipus polític o de qualsevol altra índole", ha assenyalat Montero. Alhora ha assegurat que entén que pugui haver-hi una certa decepció entre els territoris que seguiran en la fase 0, però ha insistit amb la prudència: "Córrer més del que podem ens pot tornar a aquesta casella de sortida, i això no ens ho podem permetre ni com a país ni com a societat".

Segons les seves paraules, els responsables polítics que s'han reunit aquest diumenge han coincidit en la necessitat d'actuar amb "màxima cautela i lleialtat". Per avançar en les fases de la desescalada, ha explicat, s'utilitzen criteris "objectius" relacionats amb l'evolució de virus en cada territori, la capacitat assistencial dels centres sanitaris i la seva capacitat de detectar i fer seguiment dels casos.