El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat una nova pròrroga de l'estat d'alarma de 15 dies, que es formalitzarà dimecres al Congrés dels diputats. "Sabem ara que l'estat d'alarma ha funcionat i segueix sent necessari", ha assegurat Sánchez en roda de premsa. Aquesta és la quarta pròrroga que s'anuncia. La tercera, que va entrar en vigor el passat 26 d'abril, s'acaba el proper 10 de maig.

Segons el president espanyol, l'estat d'alarma ha funcionat i prova d'això és que el virus "està sent controlat", però ha defensat que en la desescalada serà encara més important" el "control i la responsabilitat social i personal". Per això, ha defensat l'allargament d'aquesta mesura excepcional: "hem d'aferrar-nos a determinades certeses, sabem que l'estat d'alarma ha funcionat i sabem que segueix sent necessari". També ha demanat guanyar la batalla al coronavirus "sense perdre el temps en retrets a ningú".

Sánchez necessita una majora simple del Congrés per tirar-la endavant, que fins ara ha aconseguit sobradament, però diversos grups han expressat dubtes sobre el seu suport a una nova pròrroga. PP i Cs han deixat en l'aire el seu vot afirmatiu a la mesura i altres partits, com és el cas d'ERC, ja van defensar que només hi donarien suport si es retornaven les competències a Catalunya. 

Fons de 16.000 milions per les comunitats

Per altra banda, Sánchez també ha anunciat que crearà un fons especial "per a la recuperació social i econòmica" de les autonomies per un valor de 16.000 milions d'euros. De moment, Sánchez ha avançat que serà un fons serà no reemborsable però ha emplaçat a demà per acabar d'explicar-ne els detall en la videoconferència amb els presidents autonòmics.

Aquesta havia estat una de les peticions que el vicepresident Pere Aragonès havia fet la setmana passada, així com altres líder autonòmics també venien reclamant. Sánchez ha assegurat que serà no reemborsable "perquè cap comunitat es quedi enrere "independentment de l'impacte de la pandèmia al seu territori.

Per altra banda, el president espanyol ha anunciat també altres mesures de desconfinament. Entre elles, ha avançat que a partir de dilluns serà obligatori l'ús de mascaretes al transport públic i la reobertura d'alguns locals. També ha anunciat que es podrà anar a buscar menjar per emportar i que alguns establiments, com llibreries, ferreteries o perruqueries, podran començar a atendre al públic però només amb cita prèvia.