Queda clar que el missatge del PSOE i del govern espanyol de cara a Carles Puigdemont és il·lustrar-lo com un candidat desgastat. Va posar la primera pedra aquest dijous Pedro Sánchez i ho han tornat a fer aquest dijous membres del seu partit. Aquest divendres, el president de l’executiu espanyol ha tornat a ser preguntat sobre el president de la Generalitat a l’exili i la seva decisió de ser el presidenciable de Junts per Catalunya a les eleccions catalanes del 12-M. “És la tercera vegada que es presenta, ja ho va fer el 2017 i el 2021, però resulta que ara estem en un moment completament diferent i nou”, ha manifestat Pedro Sánchez en una roda de premsa des de Brussel·les.

En la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació, ha asseverat que “la ciutadania catalana té una disjuntiva” de cara a les eleccions del pròxim mes de maig: “Triar entre una Catalunya que miri endavant o enrere”. En aquest sentit, Pedro Sánchez ha avisat Carles Puigdemont que “la ciutadania catalana vol girar full”. Ho ha argumentat recordant el resultat del baròmetre del CEO publicat aquest dijous, que atorgava una victòria folgada al PSC, per davant d’ERC i Junts, en aquest ordre. Cal dir-ho tot: l’enquesta no tenia en compte la possibilitat que el president a l’exili prengués la decisió de ser el candidat de Junts a les eleccions del 12-M.

“Girar full vol dir tenir un govern i un president que serveixin per al conjunt de la ciutadania; més enllà d’un candidat, cal un president que es dediqui a les coses i tingui una proposta guanyadora, com Salvador Illa”, ha asseverat el president del govern espanyol a la seva compareixença, a la qual ha defensat que el líder del PSC treballarà per combatre la sequera, i que dedicarà els seus esforços a “l’educació, la sanitat, la reindustrialització i el reforç de l’autogovern”.

 

Pedro Sánchez no ha volgut respondre a les preguntes sobre si tem que el resultat del 12-M posi en risc la seva estabilitat com a president del govern espanyol. És a dir, si Esquerra Republicana o Junts per Catalunya li acabaran retirant el seu suport durant la legislatura a causa del que pugui passar a Catalunya. En aquest sentit, ha assegurat que ell veu amb “optimisme” les eleccions catalanes, i ha reivindicat Illa com “el líder que necessita” el país.

Óscar Puente critica “l’escenificació exagerada” de Puigdemont

Minuts abans de la compareixença de Sánchez, havia fet declaracions el ministre de Transports i Mobilitat Sostenible. Óscar Puente ha estat el primer membre del govern espanyol a opinar sobre la compareixença de Carles Puigdemont a Elna, i ha criticat “l’escenificació exagerada" del president a l’exili per anunciar la seva "tercera candidatura consecutiva" per tornar a presidir el Govern. "Representa el passat al qual la majoria social de Catalunya no vol tornar”, ha opinat el ministre.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!