Per a Pedro Sánchez entra en l’absoluta normalitat que Carles Puigdemont pugui ser el candidat de Junts per Catalunya a les eleccions catalanes del 12-M. “Ja es va presentar l’any 2017 i 2021”, ha assenyalat als periodistes que l’esperaven a l’entrada del Consell Europeu, a Brussel·les. Però ha assenyalat que els socialistes tenen “el millor candidat”, perquè Salvador Illa “ha demostrat haver fet una oposició útil que posa per sobre l’interès dels catalans i les catalanes”. “Seria impossible veure ara el PP donant suport als pressupostos” del govern del PSOE, ha afegit, a banda d’opinar que una “oposició útil” s’acaba traduint en “guanyar eleccions”. Sigui com sigui, el president del govern espanyol ha demanat que els comicis del 12-M “serveixin per mirar al futur i no al 2017”.

Sánchez ha omplert el seu discurs dels lemes més repetits per ell mateix quan s'ha pronunciat sobre el conflicte entre Catalunya i Espanya. Ha recordat que el seu full de ruta “és clar”. “Hem d’apostar per la convivència i per l’avenç de drets”, ha dit, a més de definir les eleccions del pròxim mes de maig com una “oportunitat per un nou escenari a Catalunya que miri el futur”. “La lliçó de la dècada perduda a Catalunya passa per ser conscients que la divisió no ens fa avançar, i és d’interès de la resta d’Espanya aconseguir passar pàgina i normalitzar la situació política”, ha asseverat.

Cal tenir en compte que Carles Puigdemont farà públic aquest dijous a les set de la tarda a Elna (Catalunya Nord) si es presenta o no a les eleccions catalanes del 12-M. El seu advocat, Gonzlalo Boye, ja va assegurar que el president de la Generalitat a l’exili està disposat a trepitjar territori català i córrer el risc que el detinguin.

 

Junts escurça distàncies amb ERC sense el factor Puigdemont, segons el CEO

Aquest dijous al matí, el Centre d'Estudis d'Opinió (CEO) ha fet públic un baròmetre en el qual el PSC se situa en primera posició amb una forquilla de 35 a 42 diputats i un 25-29% dels sufragis de cara a les eleccions del 12 de maig. Pel que fa als republicans, serien segons amb 26-32 parlamentaris (17-20% dels sufragis); mentre que els juntaires s'apropen a Pere Aragonès amb un grup parlamentari que podria anar dels 24 als 29 escons i del 15% al 18% dels suports. L’enquesta, però, s’ha realitzat en un període de temps que no recull l'efecte de l'acord definitiu per la llei d'amnistia o l'escenari que Puigdemont sigui candidat el 12-M.

El PSOE congela les taules de negociació amb l’independentisme fins després del 12-M

Per altra banda, fonts de la capitania del PSOE confirmen que el partit ha decidit congelar les tres taules de diàleg que mantenen vives amb l’independentisme fins que no es produeixin les eleccions catalanes del 12 de maig. Els espais de negociació són, recordem-ho, la taula entre la Moncloa i la Generalitat, la del PSOE amb ERC, i la del PSOE amb Junts. Els socialistes pretenen, en tot cas, tornar a parlar amb els dos principals partits independentistes l’endemà del 12-M i avaluar llavors què es fa. I ja es decidirà llavors si aquestes taules es reprenen un cop s’hagi conformat un Govern de la Generalitat, segons expliquen fonts de la capitania del partit de Pedro Sánchez.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!