Carles Puigdemont va anunciar aquest dijous des d'Elna que concorrerà com a cap de llista de Junts a les eleccions catalanes del pròxim 12 de maig, amb l'objectiu de "restituir" la presidència que va perdre l'octubre del 2017 amb l'aplicació del 155 després del referèndum de l'1-O i la DUI. Després de prometre que "deixarà definitivament l'exili" i tornarà a Catalunya si aconsegueix la majoria parlamentària per ser investit, Puigdemont ara ha obert aquest divendres una pàgina web dedicada a la seva candidatura per al 12-M, a través de la qual demana ajuda a la ciutadania, amb voluntariat, donacions i un projecte de micromecenatge, per "fer possible el camí del retorn".

"El camí del retorn el farem junts. Entra a la web 'carlespuigdemont.cat' i ajuda’ns a fer-ho possible!", ha apuntat el líder de facto i candidat de Junts a través d'un missatge a la xarxa social 'X' (Twitter). La pàgina web presenta diverses formes de col·laborar amb la campanya per al 12-M, amb donacions i microcrèdits que redirigeixen a la pàgina web de Junts, un espai per fer-se apoderat i un per col·laborar com a voluntari durant la campanya; també redirigint a la web de Junts.

"Fer possible la restitució"

L’expresident de la Generalitat va justificar ahir la seva decisió de presentar-se perquè “no podria explicar que, després de sis anys i mig defensant la presidència l’exili, ara que s’obre l’oportunitat de fer possible la restitució, defugís aquesta responsabilitat”. En aquest sentit, i “per no deixar dubtes al respecte” ni deixar marge a “especulacions interessades”, Carles Puigdemont també va anunciar que “renuncia” a formar part de la llista a les eleccions europees, com era el seu pla inicial, per “sumar els màxims esforços a l’objectiu principal”. Aquest objectiu és “culminar amb èxit el procés d’independència que vam engegar l’octubre del 2017”.

Tornarà si té majoria per ser president

Després de defensar que la seva aposta seria per una “llista unitària” com la de Junts pel Sí, ja descartada per ERC, Puigdemont va assegurar que la seva candidatura “ha d’anar més enllà” de Junts i “incorporar perfils i suports provinents d’altres sectors”. Puigdemont també va afirmar que el seu “compromís” si és candidat a la investidura és “deixar definitivament l’exili per assistir al ple al Parlament”. Per llavors, assegura, ja hauria d’estar en vigor la llei d’amnistia. No obstant això, ha deixat clar que tornarà encara que els jutges maniobrin en contra: “Assistiré igualment”. El seu advocat, Gonzalo Boye, va assegurar la setmana passada que estava disposat a ser detingut per assistir al debat d’investidura.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!