L’independentisme ha reivindicat el caràcter tolerant de la societat catalana després dels atemptats del 14-A i ha fet una nova crida a la mobilització en la manifestació de dissabte vinent. Ha estat en una taula rodona organitzada per la Universitat Catalana d’Estiu a Prada, que ha comptat amb la presència dels presidents de l’ANC i Òmnium Cultural, Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, i de l’exconsellera d’Ensenyament, Irene Rigau.

Sànchez ha dedicat unes paraules en record de les víctimes de l’atac. “Guanyarem la pau. Ho guanyarem tot”, ha exposat en el que també ha estat una apel·lació a la participació en el referèndum de l'1 d’octubre vinent. Per la seva banda, Cuixart s’ha mostrat encara en xoc per la tragèdia: “Ens en sortirem com hem fet sempre, des de la contundència i la serenor”.

En la mateixa línia, Rigau ha destacat el coratge i el pacifisme, que considera propis de la societat catalana. “Som dignes davant la guerra contra la pau, dignes amb la convivència expressada amb tanta gent que ha vingut en els darrers anys, dignes amb fer cara al terrorisme”, ha explicat emocionada.

Crida a la participació en la manifestació

Els tres participants han demanat als ciutadans que es manifestin el dissabte 26 d'agost, en una mobilització que pretén ser una mostra de força contra el terrorisme. Sànchez ha demanat que sigui una “mostra de rebuig contra la violència”, mentre que Cuixart ha demanat a la ciutadania que torni a sortir “com un sol poble”.

Rigau, que va ser consellera d'Ensenyament, ha explicat que a Catalunya hi ha “model d’integració i de convivència” i ha demanat que així es demostri en la mobilització del dissabte, que es preveu massiva.

Els perills de la radicalització

L’exconsellera d’Ensenyament ha parlat també dels perfils dels autors de l'atac de Barcelona. “El grau d’escolaritat i l’experiència professional d’aquest jovent res no feia pensar que poguessin radicalitzar-se”, ha explicat Rigau, que ha volgut matisar que la radicalització pot produir-se en tots els ciutadans, independentment de la seva procedència. “En aquest país hi ha conversos manipulats. Hem de lluitar contra aquests mecanismes de secta”, ha sentenciat.

L'1-O a l'horitzó

De la mateixa manera que en la mobilització de dissabte vinent, Sánchez, Cuixart i Rigau han demanat una important participació ciutadana en el referèndum de l'1-O. Han coincidit en la importància que hi hagi una abstenció baixa perquè la votació sigui un èxit. 

"Hem construït un projecte d’il·lusió. Vivim moments de precipitació però ho tenim molt fàcil: tenim confiança i un projecte d'il·lusió. Els responsables polítics saben on són, saben què han de fer i els acompanyem", ha exposat Sànchez. En el mateix sentit, Cuixart ha demanat que l'1 d'octubre tothom vagi a votar. "L’1-O interpel·la els del 'sí' i els del 'no'. El poble no va fallar el 27-S. No ha fallat mai quan ens jugàvem el futur", ha conclòs el president d'Òmnium Cultural.