La xiulada al president d'Esquerra, Oriol Junqueras, durant la manifestació de dissabte i a la prèvia des del Fossar de les Moreres, han representat la imatge més insòlita d'aquesta Diada. Malgrat tot, l'expressió no deixa de ser un dret democràtic i el secretari general de Junts, Jordi Sànchez, ho ha volgut subratllar: "Que la gent s'expressi no em molesta, encara que l'objectiu fins i tot sigui jo. Una xiulada no és una falta de respecte i, fins i tot, alguna paraula gruixuda que no és agradable i ens podríem estalviar, tampoc demostra que la societat estigui dividida", en declaracions a Ràdio Estel.

Sànchez ha recordat que també s'han escoltat xiulets contra el cantautor Lluís Llach, el president d'Òmnium Jordi Cuixart o la presidenta de l'Assemblea, Elisenda Paluzie: "Hi ha gent empipada i ho entenc. L'obligació nostra, en aquest cas la meva, és evitar que la frustració arreli en l'independentisme i per fer camí i resoldre-ho, no es poden donar falses expectatives". I insisteix per tancar files: "La gent s'expressa com bonament pot i les xiulades i esbroncades formen part d'això".

Pel que fa a la taula de diàleg, la ministra de Transports, Raquel Sànchez, ha confirmat aquest matí que se sabrà el dia i l'hora exactes "en les properes hores". Però falten molts detalls per concretar que incomoda la part del Govern català. L'exemple que més empipa és l'interrogant que plana sobre l'assistència del president espanyol, Pedro Sánchez: "No és un tema menor. No sabem encara qui hi haurà i ja vam dir que configuraríem definitivament la nostra representació quan ens expliquin la seva agenda. No ens deixa de sorprendre que no haguem vist cap document de planificació a falta de pocs dies", assegura el secretari de Junts.

Malgrat tot, Jordi Sànchez remarca que Junts no faltarà a la cita: "Nosaltres hi anirem però si l'absència del president espanyol es confirma, serà una pèssima notícia". Més enllà dels protagonistes, dels qui assegura que tampoc són "el més important", demana centrar-se en "l'actitud" dels que hi vagin: "Un dels riscos d'aquesta taula és que acabi sent una mena de traspassos entre governs. La fotografia no pot tornar-se a repetir i esdevenir una mena de comissió mixta. Per abordar temes competencials, ja hi ha els seus marcs corresponents".

El secretari de Junts demana "no amagar el conflicte polític" i assegura que, més enllà de la taula, el tema més recent sobre la suspensió de l'ampliació de l'Aeroport del Prat "no està trencada". Sànchez aposta per "recuperar la musculatura d'aquest aeroport però en cap cas amb l'afectació de la llacuna de la Ricarda". I ho veu factible, fins i tot plantejar "posposar el DORA" amb què s'aprovaria el projecte: "No només ens queden vint dies. I Catalunya no es pot deixar perdre aquesta inversió".

Fotografia de portada: Jordi Sànchez, el passat 11 de setembre a la capçalera de la Diada