Possible aliança excepcional entre patronal i sindicats. El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha demanat a CCOO i UGT "el seu suport, influència i contribució per sumar i contribuir a fer possible i recuperar l'acord per l'ampliació" de l'aeroport de Barcelona.

Després de la bombona d'oxigen que va posar sobre la taula la ministra de Transports, Raquel Sánchez, quan va donar ahir un marge de vint dies per arribar a un pacte pel Prat, la patronal catalana ha emès un comunicat per reclamar als governs català i espanyol que "recuperin sense més dilació la negociació per tal d'aprovar el pla d'inversions a l'aeroport de Barcelona, el gran projecte d'ampliació".

 

"Diàleg, negociació i pacte. Aquest és el camí", ha afirmat Sánchez Llibre. El  president de la patronal catalana també ha manifestat la seva "convicció de què la inversió a l'aeroport és encara possible" i ha insistit en el fet que els executius no llencin "la tovallola" i recuperin "el consens i l'acord".

Amb l'objectiu pressionar la Generalitat i la Moncloa, Foment està intentant reunir tota mena de suports. Per una banda, els sindicats. Per una altra, la patronal "està contactant amb les entitats promotores de l'acte Sí a l'ampliació de l'aeroport JT Barcelona-El Prat celebrat el 2 de juny a Esade". Concretament, pretén "demanar la seva capacitat d'influència i que despleguin tota la pressió que calgui per redreçar la situació".

L'esperit d'Esade

“Continua vigent l’esperit d’Esade del 2 de juny, en el que més de 200 organitzacions de la societat civil i econòmica van dir que sí amb molta contundència a l’ampliació del Prat”, ha conclòs Sánchez Llibre.

El to del president de Foment ha canviat molt des de dijous passat, quan va carregar durament la irresponsabilitat dels governs per l'ampliació del Prat. L'endemà que es trenqués l'acord, Sánchez Llibre va assegurar que l'entitat estava completament indignada i perplexa amb l'actitud de la Generalitat sobre el projecte.

Caldrà esperar cinc anys

La inversió de 1.700 milions d'euros per l'ampliació del Prat és un dels principals esculls de la taula de diàleg entre Catalunya i Espanya, que se celebrarà aquesta setmana del 13 de setembre. Els ànims arriben caldejats, després que durant aquests últims dies s'hagin creuat moltes acusacions.

Els governs tenen uns vint dies per recuperar l'acord, abans que el Consell de Ministres aprovi el Dora i calgui esperar cinc anys més per poder tornar a plantejar el projecte, tal com va confirmar Aena.

 

Imatge principal: El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre / Adrià Rovira