El dia que se celebren deu anys de la sentència del Constitucional sobre l'Estatut el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha concedit una entrevista a La Vanguardia, on dona la sensació que, ara mateix, el diàleg amb Catalunya no es prioritari i afirma que el que cal és que tot Espanya estigui unida i sense fissures per tal de superar la crisi econòmica generada pel coronavirus. El fet és que la pregunta no va dirigida a la crisi del coronavirus, sinó a quin missatge té el president de l'Executiu espanyol pels catalans sobre les concrecions del l'Executiu espanyol sobre el conflicte amb Catalunya.

Preguntat, ara sí, sobre el diàleg amb Catalunya i la resolució de la crisi política, Sánchez, com sempre, aposta pel diàleg i reconeix que és una etapa que no es resoldrà "ni en un mes, ni en dos, ni en un any, ni en dos", però que s'han de ficar mans a l'obra, per això assegura que vol convocar la Taula de Diàleg durant el mes de juliol. Ara bé, crec que serà complicat perquè "s'està generant una situació clarament preelectoral".

És per això que Sánchez demana "un canvi d'actitud" i aposta per dialogar més ja que el president espanyol considera que el que necessiten tant Catalunya com Espanya és "més diàleg, més unitat i més cohesió". a més, Sánchez precisa que el conflicte amb Catalunya ha esdevingut estructural "per la manca de voluntat política" i que això ha provocat una crisi de convivència. Per això el president aposta per "fixar el marc de la legalitat" i que el diàleg acabarà amb el retrobament. Tot plegat s'haurà de materialitzar, segons Sánchez, en un acord polític que s'haurà de confirmar "per la societat catalana en una votació".