Amb la data de les eleccions catalanes fixades pel 14 de febrer, el secretari general de Junts per Catalunya, Jordi Sànchez, ha confessat que li hagués agradat que la seva formació hagués arribat als comicis de manera conjunta amb ERC, el seu soci de govern. En una entrevista aquest dilluns a RAC1, Sànchez ha explicat que "han treballat per anar plegats" i ha lamentat que finalment no s'hagi arribat a una entesa com la del 2015 amb Junts pel Sí.

"Tenim poques diferències amb ERC. Són secundàries davant el que ens uneix. Tenim una visió d'esquerres socialdemòcrates i la meva aposta era pactar abans de les eleccions. No ha estat possible i ara Junts per Catalunya oferim aquest espai", ha assegurat, tot explicant que JxCat no és "ni de dretes ni d'esquerres".

En aquest sentit, el secretari general de Junts ha apostat per treballar, encara que sigui per separat, perquè l'independentisme superi el 50% al Parlament. Aquesta, al seu entendre, seria la condició per "seguir amb el combat independentista". "Estic convençut que governarem. Els que creiem que s'ha de resoldre a les urnes hem de demostrar que som una majoria àmplia. Si som més del 50%, podrem exigir a l'Estat que respecti la majoria. Ens donaria legitimitat", ha dit.

Jordi Sánchez i Jordi Basté - Junts per Catalunya

Imatge: L'entrevista d'aquest dilluns a RAC1 / Junts per Catalunya

Pel que fa a un possible indult, Sànchez ha rebutjat aquesta opció, ja que considera que "no és el camí" per solucionar el conflicte català i ha reclamat l'amnistia: "Vull sortir de la presó, però apostem per resoldre el conflicte. El conflicte té cares a la presó, però en realitat en té milers. Només es pot resoldre amb amnistia".

El camí de Junts per Catalunya

D'altra banda, Jordi Sànchez s'ha pronunciat sobre el camí que ara ha de prendre la seva formació. De moment, segons ha explicat, el primer pas serà fer unes primàries, ja que tot i reconèixer que Carles Puigdemont és "l'actiu més important que té JxCat", considera que haurà de ser la militància qui triï el candidat a les eleccions.

Junts per Catalunya ha culminat aquest cap de setmana la seva fundació com a partit. La formació que lidera Carles Puigdemont ha votat al llarg d'aquest cap de setmana les ponències organitzativa i política, en què destaquen els seus eixos principals. JxCat fa una aposta decidida per la confrontació contra l'Estat per forçar una negociació o assolir la independència unilateralment. Si l'independentisme supera el 50% de vots a les properes eleccions al Parlament, la formació vol sol·licitar la intervenció de la Unió Europea per forçar un referèndum acordat. 

La ponència política es va basar precisament en la "confrontació" per forçar l'Estat a una "negociació real". El document destaca que l'estratègia ha de ser sempre "pacífica, no violenta i democràtica". El text polític també admet que és "convenient" ampliar la base social sobiranista, però avisa que cal prioritzar la "confrontació". Per JxCat, aquesta estratègia ha de forçar l'Estat a acceptar un referèndum o, si no, a culminar la independència per la via unilateral.

Junts també reivindica la vigència del mandat de l'1-O, i assevera que un nou referèndum només tindria sentit si fos acordat amb l'Estat i amb prou garanties que se'n respecti el resultat. JxCat, de fet, planteja que les properes eleccions siguin un plebiscit per ratificar el mandat de l'1-O de 2017.