El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha respost al nou bloqueig del PP de la renovació Consell General del Poder Judicial (CGPJ) després d'haver tancat un acord. "A (Alberto Núñez) Feijóo li han tremolat les cames, no és autònom", ha sentenciat Sánchez en una conversa informal amb els periodistes que l'han acompanyat a la gira africana i durant una escala a la capital d'Angola, segons recull Efe. El president espanyol considera que tot plegat ha passat perquè la dreta en general i, en especial, "el corrent reaccionari del poder econòmic, judicial i mediàtic" no vol que hi hagi un acord i el líder dels populars no ha estat capaç de resistir les pressions. 

A diferència del que ha fet Feijóo, Sánchez ha insistit a deslligar la reforma del CGPJ de la reforma del Codi Penal, concretament del delicte de sedició. El líder dels socialistes ha afirmat que no pretén renunciar al compromís que va contreure en el seu discurs d'investidura sobre la reforma del Codi Penal i ha recalcat que són dues qüestions que no hi tenen res a veure. Ha remarcat que ell no pot acceptar que se li imposi una exigència perquè el PP compleixi la Constitució.

Sánchez s'ha mostrat molt molest pel fet que, a més de bloquejar de nou un pacte que estaca enllestit, Feijóo hagi filtrat els detalls de les seves converses. Tanmateix, ha explicat que havia parlat amb el líder de l'oposició poc abans que aquest anuncies el trencament de l'acord. Concretament, ha detallat que van parlar durant una hora, just el trajecte entre Johannesburg i l'aeroport de Pretòria, i ha afirmat que el líder del PP no li va traslladar la nova posició que lliga l'acord del CGPJ a la reforma del Codi Penal. A més, ha afegit que la reunió que tenien programada pel pròxim 2 de novembre no era només per escenificar l'acord, com se l'ha retret, sinó que es preveia tancar alguns detalls.  

L'amenaça del PP: endurir el delicte de sedició

Feijóo no només ha tancat la porta a la renovació del CGPJ, sinó que ha aprofitat per mostrar-se com el més dur contra l'independentisme. El líder dels populars ha afirmat que si ell arriba a la Moncloa endurirà el delicte de sedició. "Reformar la llei per millorar la independència judicial no és compatible amb reformar la llei per dir als jutges que han de ser condescendents amb aquells que s'aixequin contra la unitat d'Espanya", ha assegurat el partit en un comunicat. 

El PP ha arribat a apuntat que  que per a aquelles persones amb causes obertes per delicte de sedició "actualment les penes ja es poden veure reduïdes amb l'única condició del penediment i el compromís de no reincidir". "L'únic propòsit del PSOE amb aquesta modificació, tot sembla indicar, és un compromís unilateral amb l'independentisme", han assegurat.