El president espanyol, Pedro Sánchez, ha afirmat davant del rei Felip VI que Euskadi i Espanya són "països lliures" i ha desencadenat una tempesta d'indignació en el Partit Popular i Ciutadans. Sánchez ha presidit a Ermua un acte d'homenatge a Miguel Ángel Blanco amb motiu del 25 aniversari del seu assassinat per ETA. En un moment del discurs, el cap de l'executiu espanyol ha pronunciat aquesta frase: "Si avui Euskadi i Espanya són països lliures i en pau, és gràcies a tots els que van apostar per la unitat dels partits polítics davant el terror". Aquestes paraules han estat rebudes amb total estupefacció des del Partit Popular i Ciutadans que han desfermat la seva indignació contra Sánchez. Des de "traïdor", "hispanòfob", "fàstic", "infàmia"... De fet, abans i després de l'acte, els assistents han escridassat amb xiscles de "Fora!" a Sánchez per mostrar el seu malestar amb la presència del socialista en l'homenatge a la víctima del terrorisme. 

Després de sentir el seu discurs, les xarxes socials s'han omplert de missatges molt durs per part dels dirigents de la dreta espanyolista recriminant-li el seu "error" i la seva "traïció" contra les víctimes del terrorisme com Miguel Ángel Blanco. La líder de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha carregat: "Només algú amb tan pocs escrúpols com Sánchez pot estar en la mateixa setmana aquí, intentant estar al costat de les víctimes, i mentrestant, pactant la desmemòria democràtica amb Bildu". El líder de Ciutadans a Catalunya, Nacho Martín Blanco, ha definit a Sánchez com un "poca vergonya". La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, també s'ha apuntat a la festa i ha assegurat que el Sánchez "és capaç de fer qualsevol cosa per aferrar-se al poder". El compte oficial del partit d'extrema dreta Vox ha afirmat sense pèls a la llengua que Sánchez "ha parlat amb el mateix llenguatge que el separatisme basc".

Felip VI no s'ha mogut ni un mil·límetre, mentre que Sánchez afirmava que Euskadi és un país lliure. Tot i això, més tard, quan ha pujat al faristol, ha declarat: "No ens podem permetre que hi hagi generacions que ignorin el que va passar en aquests dolorosos dies de la nostra història; que no sàpiguen com i per què va unir la nostra consciència col·lectiva; que desconeguin alguna cosa que també va contribuir a assentar la nostra convivència o el massiu moviment que va haver-hi a Espanya després d'un assassinat que va marcar tant la nostra vida democràtica". "Continuem perseverant", ha afegit com a tancament, "perquè el viscut no caigui en l'oblit; perquè la unitat ens convoqui entorn de la nostra història recent; perquè l'esperit d'Ermua ens recordi, cada dia, el valor de la pau, de la vida, de la llibertat i de la democràcia". Com a la seva arribada a Ermua, crits de "viva el Rei" han acompanyat el final de la seva intervenció. L'acte d'homenatge ha estat constantment envoltat de polèmica. Fins i tot no han assistit totes les associacions de víctimes com a protesta pels pactes del govern espanyol amb EH Bildu. S'han absentat l'Associació Víctimes del Terrorisme i l'Associació dignitat i Justícia.