Els efectes de la cimera de l'OTAN a Madrid encara cuegen. El que va ser la gran posada en escena del president espanyol Pedro Sánchez, aplaudit fins i tot pels qui normalment el critiquen, pot provocar una crisi interna sense precedents. La vicepresidenta segona del govern i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz, ha demanat amb urgència una comissió de seguiment del pacte de coalició.

 

La defensa, el mal de tot

Així ho ha anunciat des d'Unidas Podemos on no agraden els darrers moviments que ha tirat endavant el PSOE de Pedro Sánchez al marge de la crítica de la formació lila. El rovell de l'ou d'aquesta crisi és que Díaz veu necessari convocar una reunió per "parlar amb serenitat" de la despesa en defensa. L'origen rau en l'augment del 2% d'aquesta despesa, tal com es va comprometre Sánchez davant els altres membres de l'OTAN. El raonament de la vicepresidenta és clar: "Pretenen augmentar la despesa militar fins a 22.000 milions d'euros quan el pressupost de Treball arriba només als 30.000" Per tot plegat, Unidas Podemos no crida a la ruptura immediata, però sí obrir "un debat que s'ha de donar amb tranquil·litat a la societat espanyola". Un altre element que ha posat més llenya al foc l'increment de la despesa en Defensa amb l'aprovació aquest dimarts al Consell de Ministres d'un crèdit de mil milions en inversió militar.

Tensió prèvia entre Iglesias i Calvo

La tensió del govern ja s'ha fet palpable en les darreres hores amb dos exs del govern actual: per una banda Pablo Iglesias, d'Unidas Podemos i de l'altra, Carmen Calvo del PSOE. En un tens debat a la Cadena Ser, van començar a topar fins i tot per veure qui parlava més que l'altre. Posteriorment, el tema de la defensa va posar de relleu les grans diferències. Iglesias a Calvo: "El que jo dic és que el que no pot ser és que a la campanya tothom es posi la jaqueta de pana, digui coses enormement d'esquerres i que després quan s'arribi al govern es digui: 'Us recordeu de tot el que us hem dit? És mentida. Perquè la política és complexa i la política consisteix en assumir la complexitat de les coses que és bàsicament fer polítiques de dretes'”.

La resposta de l'exvicepresidenta: "Que la seguretat i la defensa és d'esquerres, Pablo", ha assenyalat, però la resposta d'Iglesias encara va ser més contundent. “Jo no t'he interromput. A tu no t'agrada que t'interrompin i tu m'has interromput tres vegades i a més rius. Respectarem els torns que a tu no t'agrada que t'interrompi ningú”, li va contestar.