El malestar entre Esquerra i Junts per la taula de diàleg és evident. Però per no fer més sang, el secretari de Junts, Jordi Sànchez, ha tancat files entorn a l'estabilitat del Govern: "No buscaré el que molts volen, que és un conflicte verbal amb el president Aragonès". Així doncs, admet que "és una discrepància no menor, però no ha de tenir més recorregut en altres àmbits", segons ha dit en declaracions a Catalunya Ràdio.

En el supòsit que la no entesa amb la taula anés més enllà, Sànchez avisa d'un perill de governança: "Si acusés ERC de deslleial, hauria de marxar". I el camí de Junts a partir d'ara, veure i actuar depèn del que vingui: "Nosaltres no tensionarem el Govern amb aquest tema, si se'ns aixeca el veto, entrarem. Si no, ens mantindrem lleials a l'acord que vam tancar". I acusa el govern espanyol de tots els mals: "Nosaltres no hem marxat de la taula de diàleg, no ens han deixat entrar. Només cal escoltar la portaveu del govern espanyol".

Si ens fixem en la prèvia a aquesta taula, és on trobem més desavinences entre el partit de Carles Puigdemont i els republicans. La comunicació, pública i privada a tall personal, ha estat un dels temes més discutits. Per exemple, el president Pere Aragonès ha lamentat haver conegut els noms que proposava Junts a través dels mitjans. Sànchez replica que això no ha estat així: "Jo ja vaig advertir Aragonès fa setmanes que la voluntat de portar consellers no seria així", i que en cap cas van fer la llista pública amb el propòsit "d'especular". I posats a fixar-se en l'altre, assegura que ERC va fer el mateix: "També vam conèixer pels mitjans de comunicació que hi participarien els consellers Vilagrà i Torrent. Fer el debat sobre aquestes qüestions no té gaire interès per al debat de fons".

Centrant-se en l'objecte de debat d'allò que es parla a la taula, Sànchez no amaga els dubtes que genera a Junts la seva utilitat: "Jo no estic d'acord què el procés s'ha acabat, però si aquest és el marc mental del govern espanyol, el mateix Bolaños ho diu, què van a negociar?". I reitera que aniria bé la figura externa "d'un observador, un perfil més equidistant". I la salut d'aquestes negociacions la posa en un gran interrogant: "Algú està jugant amb la taula de diàleg i la seva voluntat i en això Pedro Sánchez és el rei". Per això, Sànchez s'acaba plantejant si el que es va veure dimecres, "realment és una taula de negociació?".

Fotografia de portada: Jordi Sànchez