Queda ben clar: el discurs del PSOE en la campanya electoral del 23-J girarà al voltant de la por. Ja van traçar les primeres línies aquest dimarts la portaveu del partit, Pilar Alegría, i la del govern espanyol, Isabel Rodríguez. I aquest dimecres ho ha fet el president Pedro Sánchez. En una reunió amb els diputats i senadors del seu grup parlamentari, ha dibuixat les línies mestres del seu discurs per frenar l’arribada d’Alberto Núñez Feijóo a La Moncloa amb el suport de Santiago Abascal: ha acusat Vox de ser ‘trumpistes’ i ha assenyalat l’herència franquista del PP. És més, ha acusat fins i tot aquestes dues formacions de teixir un discurs que provoqui un assalt al Congrés dels Diputats similar al que els seguidors de Donald Trump van fer al Capitoli nord-americà.

El president del govern espanyol, fins i tot, ha revestit el seu discurs de pinzellades victimistes, i ha assegurat que, en cas de guanyar les eleccions generals que aquest mateix dilluns va avançar, la dreta espanyola “parlarà de tupinada i de detenir-me”. “Mantinguem-nos tranquils i determinats”, ha afegit aquest dimecres des de la sala Ernest Lluch de la cambra baixa. En aquesta mateixa línia, ha assenyalat que a l’estat espanyol la majoria dels mitjans de comunicació estan controlats per la dreta, de manera que en les pròximes setmanes es diran “barbaritats” sobre ell mateix i el PSOE.

 

“La tempesta serà tremenda”, ha afegit. Per pronosticar aquest assalt de les Corts espanyoles, Sánchez ha argumentat que els nord-americans que van promoure l’assalt del Capitoli dels Estats Units són “els mestres” del PP i de Vox. També ha augurat que els partits liderats per Alberto Núñez Feijóo i per Santiago Abascal intentaran “crispar fins a límits insospitats” l’escenari polític per tal de silenciar els arguments del PSOE. “Ens enfrontarem a una campanya encara més ferotge d’insults i desqualificacions”, ha assegurat el president espanyol.

El PSOE ja parla “d’onada ultraconservadora”

La maquinària per activar les comparacions entre PP i Vox amb Donald Trump i els governs d’extrema dreta com el de Jair Bolsonaro va començar a funcionar aquest dimarts. La portaveu del PSOE, Pilar Alegría, va utilitzar en més d’una ocasió el concepte “onada ultraconservadora” per referir-se a la victòria aclaparadora de Feijóo el passat 28-M i l’amenaça que Vox doni suport a un executiu espanyol de PP.

De forma similar es va expressar més tard la portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, que va definir les aliances entre el PP i Vox com a “onada populista reaccionària”. “Hem de decidir si hem d’avançar o hem de retrocedir”, va arribar a manifestar, a més d’acusar el PP de ser ells qui “busquen la por contra la gent”. Són termes que aquest dimecres el president del govern espanyol també ha emprat. Sánchez, per exemple, ha instat la ciutadania a optar per presumir de pertànyer a un país avançat en drets LGTBI o fer bandera d’un país on l’homosexualitat es persegueix.