La portaveu del govern espanyol, Isabel Rodríguez, ha menystingut aquest dimarts la proposta del president de la Generalitat, Pere Aragonès, de crear un “front comú” del sobiranisme per defensar Catalunya d’un govern espanyol en mans del PP i de Vox. Després que el cap de l’executiu català donés per fet que en els pròxims mesos La Moncloa estarà ocupada per Alberto Núñez Feijóo amb el suport de l’extrema dreta, el govern de Pedro Sánchez li ha etzibat que l’únic “front contra els populismes” útil a Catalunya és el que representa Salvador Illa.

🔴 Eleccions generals 2023 i resultats municipals, DIRECTE | Última hora de l'avanç electoral del 23 de juliol

En una entrevista a La Sexta, la també ministra de Política Territorial ha estat preguntada sobre si la declaració d’Aragonès representa pel govern espanyol una amenaça per part del moviment independentista. Davant d’això, ha insistit que el PSC és el partit capaç de derrotar la dreta i l’extrema dreta a Catalunya. “Així ho hem observat a les urnes”, ha manifestat, a més de treure pit de la gestió política que el seu executiu ha fet del Procés: “Avui Catalunya és convivència i és una onada positiva a tot Espanya”, ha afegit.

El president de la Generalitat havia demanat prèviament un “front de defensa de la democràcia i les llibertats”, en una compareixença feta a la Galeria Gòtica del Palau de la Generalitat. Aragonès no ha concretat com s'hauria de materialitzar aquesta crida i l'única cosa que ha deixat clara és que no té intenció de convocar eleccions, atès que, segons ha argumentat, la situació requereix institucions fortes.

Discurs de la por contra el PP i Vox

Tant La Moncloa com el PSOE han deixat ben clar aquest dimarts que l’estratègia de Pedro Sánchez per combatre l’arribada del PP i de Vox a La Moncloa passa, almenys en un primer moment, per alimentar el discurs de la por. Isabel Rodríguez s’ha referit a l’aliança entre el partit d’Alberto Núñez Feijóo i el de Santiago Abascal com una “onada populista reaccionària”. “Hem de dir si hem d’avançar o hem de retrocedir”, ha arribat a manifestar, a més d’acusar el PP de ser ells qui “busquen la por contra la gent”.

No obstant això, la ministra s’ha mostrat optimista amb una remuntada de l’esquerra a les eleccions generals anticipades del 23 de juliol, i ha posat sobre la taula una dada que reforça aquest optimisme: el PSOE no ha tret resultats espantosos i només s’ha situat a tres punts percentuals del PP; mentre que la desfeta s’ha produït pel vot dividit a l’esquerra dels socialistes. “Tenim un magnífic partit i estem per guanyar les eleccions generals, jo només he sentit parlar de la magnífica gestió del govern espanyol”, ha manifestat la portaveu de l’executiu de Pedro Sánchez durant la seva intervenció.