El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha acceptat l’exigència de Junts per Catalunya de fer més canvis a la llei d’amnistia, i assegura que el text de la norma es modificarà per donar més garanties a la formació de Carles Puigdemont. Així s’ha expressat en una conversa informal amb els periodistes que l’acompanyen al seu viatge oficial al Brasil, en la qual no ha detallat encara quines seran aquestes modificacions a la llei. Els independentistes han reclamat des del primer moment que es modifiquin les excepcions de terrorisme i de traïció, dos delictes amb els quals la justícia espanyola intenta aquestes darreres setmanes esquivar l’amnistia per tal de caçar el president de la Generalitat a l’exili. Tampoc no ha esclarit quines seran aquestes modificacions en una posterior roda de premsa conjunta amb el president brasiler, Lula da Silva. "Ja ho veuran a l'esmena, queden poques hores per poder conèixer la transaccional", ha assenyalat davant la insistència de la premsa espanyola sobre si hi haurà o no canvis en l'excepció de terrorisme. 

Pedro Sánchez ha reiterat en la conversa amb periodistes el seu convenciment que, més enllà de la fixació dels jutges espanyols amb Carles Puigdemont, la norma beneficiarà tots els independentistes que van participar en el Procés. Ja va manifestar el president del govern espanyol que l’independentisme mai no ha recorregut al terrorisme durant el Procés. Assegura també el líder socialista que aquestes modificacions seran del tot constitucionals, com ja avançava aquest dimarts la portaveu del seu executiu, Pilar Alegría. Així, també ha afirmat que l’acord s’està ultimant. I així ha de ser, perquè aquest dijous hi ha convocada al Congrés la comissió de justícia que ha d’elaborar un dictamen sobre la norma. 

El president del govern espanyol també ha insistit, tant en la conversa informal com en la roda de premsa, que la llei es mantindrà en els marcs establerts: dins els marges de la Constitució i alineada amb el dret europeu. "L'informe de la Comissió de Venècia diu que les lleis d'amnistia aprovades a 54 països han servit per a la reconciliació, i això és el que busquem; una reconciliació entre catalans, així com de la societat catalana amb els seus germans i germanes d'altres territoris d'Espanya; la llei va entrar constitucional i sortirà constitucional", ha asseverat davant la premsa. 

 

Ja es pronunciaven així fonts de la Moncloa aquest dimarts, que també explicaven que la norma s'aprovarà en els pròxims dies respectant la Comissió de Venècia. Sense donar més detalls sobre les modificacions, Sánchez ha assegurat en la seva conversa informal que aquests canvis faran confiar Junts en la llei. Ha tornat a recordar que mai no ha entès els dubtes de la formació de Míriam Nogueras amb el redactat de la norma, i ha asseverat que sempre ha tingut el convenciment que la norma, tal com estava, protegiria qualsevol independentista. Sigui com sigui, el president espanyol no ha avançat si es modificarà el delicte de terrorisme.

Amnistia i pressupostos

Per altra banda, Sánchez ha descartat que un pacte en la llei d'amnistia vagi del bracet d'un acord amb els pressupostos. Ha assenyalat que es tracta de dues coses diferents, que no van en paral·lel. No obstant això, s'ha mostrat convençut que a totes les formacions que van votar a favor de la seva investidura com a president del govern espanyol els interessa que hi hagi estabilitat a la Moncloa. Així, ha assegurat que la seva intenció és aprovar uns nous pressupostos i no esperar fins al 2025 governant amb els comptes del 2023 prorrogats. 

Una llei "impecable"

El govern espanyol ja deixava aquest dimarts la porta oberta a més modificacions a la llei d'amnistia. En la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu de l'executiu no rebutjava més modificacions. Pilar Alegría no responia a les preguntes sobre si la Moncloa podia garantir que la llei s'aprovaria amb el mateix text que hi ha redactat ara mateix. Ara bé, reiterava que la norma sortiria "impecable, impol·luta, constitucional i conforme al dret europeu". Fonts del rovell de l'ou del govern espanyol també deixaven la porta oberta a més modificacions, i asseguraven que la norma es mantindria dins dels marges de la Comissió de Venècia. 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!