El focus de la negociació del nou govern se centra ara en l'estratègia independentista, però a l'inici de les converses, totes les mirades van posar-se en la necessitat de revisar el model d'ordre públic a Catalunya. Va ser una condició sine quan on de la CUP per asseure's amb ERC i Junts a estudiar un pacte per investir Pere Aragonès. La pressió dels anticapitalistes s'ha traduït en el compromís dels republicans d'aplicar una moratòria en l'ús dels projectils de foam. Una mesura que incomoda l'actual conseller Miquel Sàmper, de Junts, que aquest matí al Parlament ha defensat la necessitat que abans de retirar-lo cal que el Parlament aprovi una eina alternativa

Durant la primera sessió de control al govern des de desembre passat, els comuns han aprofitat per interpel·lar el titular d'Interior sobre la seva predisposició a complir amb l'acord d'aparcar el foam. Sàmper ha recordat que va ser precisament el Parlament que va aprovar l'ús d'aquestes bales, en substitució de les pilotes de goma. "I ha de ser el Parlament qui digui quin mecanisme s'ha de fer servir", ha afirmat 

Instants després ha desenvolupat la idea, posant l'èmfasi en la necessitat de garantir que "en una manifestació on hi ha persones exercint la violència es pugui mantenir l'ordre públic". És més, ha afegit que "l'ordre públic està per sobre dels pocs violents". És a dir, que és indispensable disposar de material per protegir "la majoria que vol reunir-se pacíficament". 

A la vegada, el conseller s'ha compromès a revisar i publicar "de manera íntegra" els protocols que regeixen l'actuació de la policia catalana. 

Els comuns aixequen el dit

Durant la seva interpel·lació, el diputat Marc Parès, dels comuns, ha aprofitat per furgar en les diferències de model de seguretat pública que considera que existeixen entre els futurs socis de govern. "Queda clar que amb Junts difícilment democratitzarem el model policial", ha apuntat. De fet, ha prescrit a cupaires i republicans la millor recepta, que és una coalició d'esquerres, entre ERC, la CUP i els comuns. 

A la imatge principal, un agent de Mossos amb l'arma que dispara els projectils de foam. / ACN