Durant la campanya electoral va quedar palesa la distància entre ERC i Junts sobre l'estratègia per assolir la República. Tots dos coincideixen a voler la independència, però discrepen sobre quin és el millor camí per arribar-hi. I aquest és el moll de l'os de la negociació, que explica per què no s'ha tancat encara un acord per repetir coalició, quan ja han passat més de dos mesos de les eleccions. Les converses no estan encallades, de fet, la cimera d'aquest dimarts a Lledoners va servir per seguir avançant en múltiples carpetes. Cada pas endavant, però, es fa arrossegant el llast del full de ruta. Així ho corroboren fonts d'una i altra banda. 

Aquest dimecres, després de la cita al més alt nivell entre Aragonès, Junqueras, Sànchez, Artadi, Jové i Rius, la interlocució ha continuat entre els equips negociadors, que han fet feina en àmbits sectorials. Ara mateix, segons confirmen diversos actors a ElNacional.cat, ja hi ha —com a mínim— dues carpetes resoltes. Una té a veure amb els mecanismes de coordinació interna per solventar futures crisis al govern, a través de cinc espais que es reuniran periòdicament per evitar o apagar incendis. L'altre assumpte resolt és l'acció coordinada al Parlament. N'hi ha una tercera a punt de caramel, la de les polítiques socials que aplicarà el nou executiu. En canvi, encara s'ha d'anar polint tot allò relacionat amb els temes purament econòmics. 

A Lledoners, ERC i Junts van abordar per primera vegada com hauria de ser l'estructura del nou govern. Aragonès va exposar la seva proposta i espera resposta de Junts. Fonts del partit de Puigdemont expliquen que necessiten, com a mínim, un parell de dies per estudiar-la i fer una contraproposta

L'elefant a l'habitació

En totes les trobades mantingudes entre ERC i Junts sobrevola el que alguns implicats han batejat com "l'elefant a l'habitació". És a dir, que encara que es vagi avançant i tancant carpetes, tots dos partits saben que queda per solucionar el doble gran obstacle: què farà el govern si d'aquí a dos anys certifica que la taula de diàleg amb l'Estat no progressa i qui marcarà el pas i durà la batuta

Des de Junts expliquen que a diferència de la CUP, que accepta donar dos anys de marge a la negociació amb Madrid sense implicar-s'hi ni compartir-la, a ells els tocarà formar-ne part en tant que membres del govern. És per això que exigeixen a ERC clarificar quina serà l'alternativa i deixar-la per escrit. La proposta dels republicans de preparar-se per "un nou embat" -com figura a l'acord amb la CUP- no els és suficient. 

La tutela d'Aragonès

De la seva banda, ERC detecta en Junts la voluntat de limitar les funcions del futur president, Pere Aragonès, reservant-li la comandància de la gestió del dia a dia però manllevant-li el poder de decisió sobre l'estratègia independentista. Aquesta discrepància es tradueix en com interpreten el paper de l'anomenada "direcció col·legiada" del procés, un nou sanedrí que fixi el rumb i que hauria d'incloure els tres partits independentistes més l'ANC i Òmnium. No hi ha acord sobre com encaixar aquí el Consell per la República, una peça imprescindible per a Junts a la qual ERC vol reservar només la tasca d'internacionalització de la causa catalana. 

Amb aquests vímets, totes les parts donen per fet que és impossible tancar un acord aquesta setmana, tal com havien exigit els republicans. La majoria de fonts coincideixen a assenyalar més aviat cap a la segona quinzena de maig. Dissabte expira el límit que ERC va posar per segellar un pacte de govern amb Junts, cosa que no passarà. Un cop es constati que s'incompleix el termini, els republicans escenificaran el seu malestar i posaran —ja formalment— damunt la taula dels junters la possibilitat de governar en solitari amb el seu suport extern. Si el 26 no hi ha investidura, s'hauran de repetir les eleccions.