El líder del partit d'ultradreta Lliga Nord, Matteo Salvini, serà jutjat per un suposat delicte de segrest de persones en el cas Open Arms. Els fets es remunten l'agost de 2019 quan, el també exministre d'Interior d'Itàlia, va deixar bloquejats al mar durant més de 20 dies a uns 150 migrants rescatats per aquesta organització. 

Així ho ha decidit avui un jutge de Tribunal de Palerm (a Sicília), després que, el passat 20 de març, la Fiscalia fes una petició per a processar-lo durant la segona vista de l'audiència preliminar del procés, on van declarar que "no es va tractar en absolut d'un acte polític sinó d'un acte administratiu" del ministeri de l'Interior.  

Una decisió "de tot el govern" italià

Per contra, aquest dissabte, l'advocada de Salvini, Giulia Bongiorno, ha exposat durant quatre hores els arguments per demanar que no se celebrés el judici i ha justificat que la decisió de no permetre a aquestes persones desembarcar a Itàlia va ser adoptada de manera conjunta per tot el govern italià. Per aquest motiu, ha demanat al tribunal sicilià que no procedís a judici pel caràcter indiscutible del fet o bé perquè el fet no existeix, "jutge, no deixeu que la sentència substitueixi les urnes", ha demanat Bongiorno. 

Tanmateix, aquests arguments han servit de poc per la defensa del líder ultradretà, que s'haurà d'enfrontar a un judici que se celebrarà a partir del 15 de setembre, segons han revelat els mitjans locals.

Matteo Salvini será juzgado caso open arms secuestro / EFE

L'advocada de Salvini, Giulia Bongiorno, davant el Tribunal de Palerm / EFE

"Defensar la pàtria"

L'exministre ha donat la notícia a través d'una publicació al seu perfil de Twitter on ha justificat la seva actuació dient que actuava seguint l'article 52 de la Constitució italiana: "la defensa de la pàtria és un deure sagrat del ciutadà". "Em jutjaran per defensar el meu país?" Aniré de cara, fins i tot en nom teu. Itàlia primer. Sempre", ha continuat. 

 Matteo Salvini Enjuicado por el caso Open Arms

Tuit publicat per Matteo Salvini / @matteosalvinimi

Open Arms celebra la decisió

Per la seva banda, l'associació Open Arms ha celebrat a les xarxes socials la decisió: "Estem feliços per totes les persones que vam rescatar en aquella missió 65 d'Open Arms i per totes les persones vulnerables salvades fins ara al mar de la vergonya [el mediterrani]". 

open arms celebra juicio Salvini @openarms_fund

Tuit d'Open Arms celebrant el judici a Salvini / @openarms_fund

 

Salvini té obert un altre procés similar

L'odissea d'aquestes persones va concloure en la nit del 20 d'agost de 2019, quan la Fiscalia va permetre el desembarcament a Lampedusa dels 83 immigrants que quedaven a bord, ja que molts havien estat evacuats abans i fins i tot s'havien tirat a l'aigua per arribar nedant a la costa.

Salvini té obert a la ciutat siciliana de Catània un altre procés similar, en aquest cas per bloquejar un vaixell militar amb 131 immigrants a bord el juliol de 2019, però el passat 10 d'abril la Fiscalia va demanar que s'arxivi la causa. 





Imatge principal, Matteo Salvini i Giulia Bongiorno després de la resolució del Tribunal de Palerm / EFE