El Senat italià ha permès avui l'obertura d'un judici contra el líder ultradretà Matteo Salvini per bloquejar el vaixell de l'ONG catalana Open Arms, ara fa un any quan era ministre de l'Interior. La decisió de la cambra alta ha comptat amb els vots dels partits del Govern, que han superat amb només 8 vots els 141 senadors que han votat en contra.

Per la seva banda, Salvini ha respost a la notícia amb un escrit desafiant. "Estic orgullós d'haver defensat a Itàlia: ho tornaria a fer i ho tornaré a fer, també perquè només en aquest mes de juliol els desembarcaments són sis vegades els de el mateix període de l'any anterior, amb la Lliga al govern. Segueixo endavant, amb el cap ben alt i amb la consciència neta ", ha declarat Salvini. "No tinc por, no em deixaré intimidar i no em silenciaran", ha afegit.

Un bloqueig de 20 dies

A l'agost de 2019, el llavors ministre d'Interior va bloquejar durant 20 dies a la nau d'Open Arms amb uns 150 immigrants salvats al mar Mediterrani. Salvini va impulsar una fèrria política de ports tancats a les naus de les organitzacions humanitàries de la Mediterrània central quan era ministre d'el Interior, un càrrec que va perdre al setembre de l'any passat.

Salvini es va negar des del primer moment a oferir un port i Open Arms, per la seva banda, va rebutjar l'oferta de les autoritats espanyoles d'acudir als ports d'Algesires i Maó: la travessia era massa llarga i arriscada.

Ministre d'Interior d'Itàlia Mario Salvini. EFE

L'exministre d'Interior italià, Matteo Salvini. / Efe

El Tribunal de Ministres de Palerm ja va demanar aleshores portar-lo als tribunals per un segrest de persones i el 15 d'agost, la Justícia italiana va respondre a un recurs de l'organització espanyola contra el veto de Salvini i va permetre al vaixell humanitari entrar en aigües de l'illa de Lampedusa, l'enclavament més meridional de país, per protegir-se de mal temps.

Finalment, la nit de l'20 d'agost la Fiscalia va permetre el desembarcament a Lampedusa dels 83 immigrants que quedaven a bord, ja que molts havien estat evacuats abans, posant fi així a l'odissea.

Open Arms: "Només volem justícia"

El capità del vaixell d'Open Arms, Óscar Camps, ha celebrat aquest dijous que el Senat italià hagi votat a favor de permetre un judici contra el líder ultradretà de la Lliga.

Camps ha afirmat que tots els migrants del vaixell "presentaven greus seqüeles de tortures, de violacions, d'esclavitud i de la guerra". "Felicitem al Senat italià perquè s'apliqui la Justícia i confiem que es faci Justícia", ha afirmat Camps. El director de l'ONG Proactiva Open Arms ha afegit que li preocupen "els altres Salvinis que hi ha". "Que sigui un advertiment que no es poden vulnerar els drets humans. No hi ha dret a fer el que s'està fent a les fronteres europees, nosaltres seguirem vetllant pels més vulnerables", ha assegurat Camps.