Salvador Illa ha estat proclamat primer secretari electe del Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) després de finalitzar el procés de primàries obert dimecres passat, en haver validat les 150 signatures de suport necessàries i essent l'únic candidat que s'ha presentat per a liderar el partit.  Així ho ha explicat la formació en un comunicat, en el qual també recorden que la candidatura d'Illa haurà de ser ratificada pel XV Congrés del PSC, que se celebrarà els dies 15, 16 i 17 de març a Barcelona, al Palau de Congressos de Catalunya.

Els socialistes catalans van obrir el procés de primàries sobre la base del que disposa l'article 39 dels estatuts i l'article 37 del reglament de congressos de la formació, pels quals els candidats havien d'enviar a l'autoritat electoral un document amb la proposta de línies polítiques i organitzatives, l'estructura de la comissió executiva i les esmenes, si hi hagués, als estatuts de la formació. En el marc del Congrés del PSC al març també es votarà una ponència marc que aposta per desplegar l'Estatut i un nou sistema de finançament.

Illa revalida d'aquesta forma el seu lideratge del PSC, d'ençà que va prendre les regnes del partit el desembre de 2020, quan el llavors primer secretari socialista Miquel Iceta va fer un pas al costat i deixar el protagonisme a qui llavors era el ministre de Sanitat del govern de Pedro Sánchez que estava gestionant la pandèmia i experimentava una creixent popularitat pel seu estil de fer política dialogant i el seu caràcter seriós i allunyat de les estridències. Una gestió que el va llançar cap al lideratge del partit socialista a Catalunya i a ser el candidat a les eleccions catalanes del 14-F de 2021. Tal com pronosticaven les enquestes, Illa va guanyar les eleccions en ser el PSC el partit més votat, amb un lleuger marge per sobre d'ERC, i va passar de 17 a 33 escons al Parlament. 

Candidat i partit "en forma"

L'actual primer secretari electe va anunciar la seva candidatura a revalidar el càrrec el passat divendres 12 de gener, en un missatge de vídeo per a la militància del partit en el qual afirmava que se sentia "en forma" per a tornar a presentar-se i demanava els avals necessaris per a optar-hi. Illa va valorar que el partit també està "en forma" i que el darrer ha estat "un bon any" en el qual el PSC ha aconseguit molt múscul territorial arreu de Catalunya gràcies als resultats positius de les eleccions municipals del passat 28-M. El líder socialista també va celebrar que Catalunya i el PSC han estat "decisius" per a revalidar el govern de Pedro Sánchez. 

"Ara toca governar Catalunya després de 10 anys de Procés"

"Ara toca Catalunya, governar Catalunya", va afirmar Illa en la presentació de la seva candidatura, parafrasejant l'eslògan que empra darrerament el partit per a fer èmfasi en la necessitat d'un "bon govern" a Catalunya que deixi enrere els 10 anys de Procés, un període que els socialistes catalans han reiterat que consideren "temps perdut". "No estem preparats per afrontar la sequera, estem a la cua en renovables, en educació hem passat de ser els primers a ser els últims i en infraestructures som incapaços de prendre decisions", va argumentar. "En aquest moment, la solució de Catalunya és el PSC", va concloure.