El candidat del PSC a les eleccions de Catalunya del 12 de maig, Salvador Illa, ha defensat la seva candidatura a la presidència del Govern de la Generalitat i torna a respondre Carles Puigdemont. El candidat de Junts per Catalunya, a través d'una extensa entrevista a ElNacional.cat, va advertir que si Illa segueix els passos de Jaume Collboni per ser investit tot i no guanyar les eleccions, la legislatura espanyola estaria en perill. En una entrevista aquest dijous a El Món a RAC1, el primer secretari del PSC s'ha preguntat "és fer un Collboni? o fer un Aragonès? o un Girona?". Illa ha defensat que simplement és "quedar segons i ser president, és a dir, suposa respectar les regles de la democràcia". I en aquest sentit s'ha preguntat "n'hi ha uns que tenen dret a fer-ho tot, i altres, en canvi, a l'infern? El líder dels socialistes a Catalunya ha reiterat que la seva voluntat és fer plantejaments per solucionar els problemes que hi ha a Catalunya i s'arrosseguen des de fa anys "a mi no m'agrada amenaçar i fer vetos". 

Salvador Illa també ha valorat unes declaracions del candidat del PP, Alejandro Fernández, a elDiario.es, on ha afirmat que si abandonen els seus pactes amb els independentistes, estarien disposats a negociar amb el PSC. Illa ha considerat que ara no és moment de parlar de pactes postelectorals, però ha assegurat: "Enraonaré amb tothom excepte aquells que fan discursos d'odi, que són Vox i Orriols (Aliança Catalana)". En aquesta línia i preguntat sobre un hipotètic acord entre PP, comuns, PSC i Vox que el convertís en president de la Generalitat, Illa s'ha mostrat contundent a reiterar que no pactarà amb Vox, a més ha afegit que "Vox a mi no em votarà mai, és un partit que ha vingut davant la seu del meu partit a insultar-nos i amenaçar-nos". 

Aposta per la seguretat

El candidat del PSC a les eleccions del 12-M també ha detallat algunes de les seves propostes més destacades en matèria de seguretat si arriba a la presidència de la Generalitat. En primer lloc, ha promès l'augment d'agents dels Mossos d'Esquadra, amb l'increment de 570 agents més al carrer cada any. A més, té la intenció de crear una unitat especial, és a dir, una aposta per a l'especialització dels Mossos per combatre els punts més conflictius del territori amb més dificultats, on hi hagi més màfies i multireincidència i un “pla de xoc contra les ocupacions il·legals". I per últim, crear una comissaria general de la Dona que es dediqui a lluitar contra l'augment de les denúncies per violència masclista.

D’altra banda, i preguntat sobre si el cas Koldo pot esquitxar-lo per haver estat ministre de Sanitat mentre es produïen les compres de mascaretes amb presumptes comissions il·legals en altres ministeris, Illa ha assegurat estar “molt tranquil” i disposat a “respondre tot el que es pregunti” a les comissions d’investigació del Congrés i el Senat de dilluns i dimecres vinent. En aquest sentit, ha remarcat que “hi ha gent que vol enfangar des del principi i per més explicacions que es donin, ho seguiran fent”. Però Illa manté que ni ell “ni cap persona del seu equip ha comès cap irregularitat”. En paral·lel, preguntat sobre si la llei d'amnistia el pot perjudicar de cara als comicis, Illa ha assegurat que "en absolut", ja que ha defensat que "normalitza institucionalment la situació que hi havia a Catalunya". Tanmateix, ha afirmat que considera normal que hi hagi gent que no ho entengui i ho critiqui "jo crec que hem fet el que havíem de fer. Hi ha una majoria molt àmplia de gent que està d’acord". 

 

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!