Ahir, des de Madrid mateix, el president Pere Aragonès va reptar el govern espanyol a "atrevir-se a guanyar o perdre un referèndum". Hi va insistir en diversos moments del seu discurs, en presència dels ministres Isabel Rodríguez i Joan Subirats a primera fila de la conferència. Però des del govern espanyol no recullen el guant del president de la Generalitat. Avui qui ha parlat ha estat la mateixa Isabel Rodríguez, que ha reiterat en el mateix marc de sempre: "la Constitució i la llei". També ha refredat la imminència de la pròxima reunió de la taula de diàleg, condicionada a l'evolució de la sisena onada de coronavirus.

En la seva conferència al Club Siglo XXI, el president de la Generalitat va demanar “ser creatius i imaginatius per a trobar la fórmula de fer possible el referèndum”. I va interpel·lar directament el govern espanyol i els ministres presents a la sala: "Jo sempre acceptaré els resultats a les urnes. Si no és favorable, ho acceptarem. Com ho hem acceptat fins al moment. Però el que no estem disposats és a acceptar la renúncia a decidir. L’Estat ha d’atrevir-se a guanyar o perdre a les urnes. L'exercici del dret a l’autodeterminació és inevitable".

La resposta ha trigat tan sols unes hores. En una entrevista a Telecinco, Isabel Rodríguez ha constatat com la Generalitat "no ha renunciat als seus plantejaments", i tampoc no ho ha fet La Moncloa: les relacions entre els dos governs "s'han de produir en el marc de la Constitució i la llei". En aquest sentit, la ministra de Política Territorial i portaveu de l'executiu central ha assegurat que no es deixaran endur per les "declaracions" i ha reclamat "allunyar la vista del 2017, que tan penós va ser per a la situació de Catalunya", sinó centrar-se en el futur.

Isabel Rodríguez ha situat la demanda en una "estratègia partidista" d'una de les parts i ha posat en valor que "el Govern d'Espanya ha recuperat amb la Generalitat la normalitat en les relacions institucionals". I hi ha insistit: "Crec que el govern ha fet un esforç molt important per recuperar la normalitat entre l'Estat i la Generalitat". Ha reiterat la seva aposta pel "diàleg".

Pel que fa a la data de la pròxima reunió de la taula de diàleg, que està portant tanta cua, la dirigent socialista ha demanat no "continuar discutint la data" i ha recordat que en l'última trobada van acordar que es faria "sense pressa però sense pausa, i sense terminis". La ministra portaveu ha assenyalat que tindrà lloc "quan sigui oportú, quan s'hagi travessat la dificultat de la sisena onada". I ha tancat el debat: "La ciutadania ens demana primer atendre la situació sanitària, després la resposta econòmica i en acabat ja es podrà parlar d'altres afers".