El PSC torna a utilitzar l'estratègia de les cartes. Aquest dijous, el primer secretari Salvador Illa ha enviat una missiva als presidents dels grups parlamentaris de Junts, Esquerra Republicana i la CUP per tal de forçar-los a rellevar la presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs. I és que fa ja dues setmanes, els socialistes van demanar que aquesta situació quedés resolta abans del 15 de setembre, cosa que no s'ha complert. "Des de la seva suspensió, no s'ha produït un relleu al capdavant de la cambra, que s'ha vist abocada a un període d'interinitat gens convenient", lamenta Illa a la carta. "Iniciat el nou període de sessions, no podem ni devem allargar més aquesta situació. Comprometre el prestigi i el bon funcionament del Parlament afegeix incertesa a la situació política actual i no ens ho podem permetre".

Davant d'aquesta realitat, el líder socialista aposta perquè els tres partits que van "facilitar" el nomenament de Borràs com a presidenta de la cambra (Junts i ERC van votar a favor, mentre que la CUP es va abstenir) tinguin la "iniciativa" per rellevar la també presidenta de Junts. A més, Illa ofereix la seva mà per tal de resoldre la situació. La portaveu del grup parlamentari, Alícia Romero, també s'ha explicat aquest migdia per reafirmar que el PSC està "a disposició per oferir el seu ajut, suport i col·laboració" i "no posar bastons a les rodes" a qualsevol proposta, però ha recordat que és responsabilitat de les tres formacions independentistes. A ells els demana un "acord polític" que arribi abans del debat de política general, el primer ple del nou curs polític.

 

Més reunions pels pressupostos

Romero també ha revelat que aquest dimecres a última hora de la tarda s'ha reunit amb el conseller d'Economia, Jaume Giró, per tractar els pressupostos de l'any vinent. La portaveu ha recordat que, de cara al 2023, hi haurà una flexibilització de l'objectiu de dèficit i un augment del sostre de despesa, i ha reivindicat el paper del president espanyol, Pedro Sánchez, en aquest canvi. En aquesta qüestió, ambdues parts es van emplaçar a fer "més reunions per baixar al detall de les propostes concretes", afegint que havien coincidit en un parell de punts: que els esforços de la Generalitat es dirigeixin a les famílies més vulnerables i a les petites i mitjanes empreses. Malgrat la reunió amb Giró, els socialistes dubten que aquesta també sigui la posició del president Pere Aragonès, ja que anteriorment s'ha pronunciat en contra d'incloure'ls en la negociació dels pressupostos. "Confio que la reunió amb Giró és la posició del Govern. Volem treballar amb honestedat i sinceritat".

I, d'altra banda, la portaveu també ha començat la situació política actual, marcada per la delicada situació entre els socis del Govern i la possible sortida de Junts. Aquest mateix dimecres, ambdues formacions van mantenir una reunió d'alt nivell per tal de resoldre els punts calents. Romero no ha volgut entrar en retrets, però sí que ha vist evident que hi ha "discrepàncies en molts temes". Davant d'aquesta situació, ha demanat que l'executiu posi "totes les energies" per governar i resoldre els problemes de la gent. "Que facin tantes reunions com necessitin si són per superar les diferències", ha dit. A més, ha assegurat que el seu grup no veuria amb bons ulls unes eleccions anticipades, ja que suposarien inestabilitat. "Volem que el Govern arregli les seves diferències i governi", ha insistit.