El líder del PSC i cap de l'oposició, Salvador Illa, ha expressat aquest dimecres una certa impaciència per com s'estan conduint les negociacions dels pressupostos amb el govern de Pere Aragonès. Després d'uns dies de silenci, el líder dels socialistes ha parlat al programa Els matins de Tv3 i ha exigit a Esquerra Republicana que decideixi amb qui té intenció de pactar els comptes. "Nosaltres hem sigut clars i jo ja no sé com dir-ho, hauré de dir-ho en llatí", ha dit amb to sever, "la responsabilitat és del senyor Aragonès", ha reiterat. En aquest sentit, s'ha reafirmat en el fet que la "proposta de mínims" del PSC no està subjecta a retallades, tot i que, de nou, ha evitat pronunciar-se sobre possibles dates límit per donar les converses per acabades. A més, no ha descartat arribar a un acord pel projecte del Hard Rock i l'ampliació de l'aeroport del Prat que quedi fora dels pressupostos. En l'entrevista, Illa també ha donat la seva opinió sobre l'obertura de delegacions de la Generalitat a l'exterior, tal com Junts exigia a ERC, el procés independentista i la polèmica cimera hispanofrancesa que se celebrarà el 19 de gener a Barcelona.

Illa lamenta les dificultats per treballar amb ERC

En l'entrevista, Salvador Illa ha tornat a reiterar que el PSC no es farà enrere en la seva proposta per pactar els comptes d'aquest 2023 amb el Govern de la Generalitat. A mesura que van passant els dies sense que les formacions es posin d'acord i després de reconèixer que fa dies que no es reuneix amb Aragonès, el cap de l'oposició s'ha mostrat impacient i ha criticat que els hagi "costat molt establir un mètode de treball" amb ERC. Illa tampoc no ha vist amb bons ulls que el Govern hagi dit que accepten el 87% de les propostes dels socialistes: "En nom del PSC parlen els portaveus del PSC", ha asseverat, "és arriscat que altres facin de portaveus". Tampoc no ha pogut amagar la seva impaciència quan se li ha preguntat sobre dates límits abans de donar les negociacions per tancades. A parer seu, és el president Aragonès qui li toca marcar els ritmes i ningú més, "ha de decidir, no pot amagar el cap sota l'aigua", ha etzibat."El Govern d'Aragonès ha col·lapsat i és el més dèbil de la història," ha retret, i ha afegit que els suports necessaris "els tenia fins fa no massa, preguntis vostè per què els ha perdut". Amb tot, ha assegurat que està confús sobre la manera que ERC ha afrontat les negociacions.

Illa, confús per la posició d'ERC envers la cimera de Sánchez i Macron

Preguntat sobre la decisió d'ERC de descongelar l'obertura de les noves delegacions de la Generalitat a l'exterior, tal com havia planificat l'exconsellera Victòria Alsina, Illa s'ha mostrat "a favor" d'aquestes eines d'Acció Exterior, tot i que aposta per "fer una repensada sobre l'activitat que tenen aquestes delegacions". És per això que s'ha mostrat partidari que el 2023 no se n'obrin més, sinó que es consolidin les existents. Quant a la controvertida cimera hispanofrancesa que se celebrarà a Barcelona, el líder del PSC s'ha tornat a mostrar confús per la posició d'ERC: "Em sembla estrany que el president hi assisteixi i el seu partit es manifesti". Quant a la sentència de mort que el president espanyol, Pedro Sánchez, va fer al procés independentista, Illa ha insistit que ara "estem en una etapa diferent, la majoria de la ciutadania veu que estem girant full". Amb tot, ha reconegut que "sento un punt d'orgull per les decisions que han pres el president del govern i el govern d'Espanya" en el marc de la taula de diàleg.